Станишев насърчава изследователски център

Лидерът на БСП Сергей Станишев е сред учредителите на създадения в края на юли Институт за социална интеграция, научи "Дневник" в неделя. Той е регистриран като неправителствена организация, чиято цел е да произвежда "интелектуален продукт" за политическите партии и различните държавни институции. Председател на института е социологът Живко Георгиев от "Галъп", а секретар Юрий Асланов. В организацията са още членът на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов, политологът и политически съветник на вицепремиера Костадин Паскалев Георги Стоименов, социологът Михаил Мирчев, деканът на факултета по политически науки към Нов български университет Антони Тодоров и политологът Татяна Брайкова, сестра на лидера на Евролевицата Александър Томов.

"Организацията ще се занимава с интеграцията на обществото, което е в процес на динамика и социално преструктуриране", обясни за "Дневник" Михаил Мирчев. Институтът ще прави срещу заплащане изследвания, анализи, прогнози и препоръки за различните партии, институции и граждански формации. До този момент обаче дори БСП не е потърсила услугите му. Очаква се това да стане с наближаването на местните избори догодина, когато социалистическата партия ще се нуждае от печеливша предизборна стратегия и тактика.

Освен че ще консултира политическите сили, организацията ще изготвя и проекти, с които ще кандидатства пред чужди фондации за финансиране. Досега е разработен един проект за професионализма в политиката и поведението на гражданското общество, каза Ивелин Николов. Експертите кандидатстват за финансиране пред "Отворено общество", но засега нямат отговор. Ако до две седмици не получат положителен сигнал, те ще кандидатстват пред други международни организации като Уестминстърската фондация и Фридрих Еберт. Юрий Асланов пък е започнал работа по проект за извеждането на икономически приоритети в България.

Аналогична неправителствена организация предстои да бъде създадена в началото на ноември от специалисти около софийската градска организация на БСП. Още през пролетта местните социалисти решиха да създадат агенция, която да работи за спечелването на кметските избори в София от левицата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK