Жена ще бъде номинирана за Международния наказателен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) стартира процедурата за номиниране на български съдия в Международния наказателен съд (МНС), съобщи говорителят на съвета Нели Куцкова в сряда. Кандидатът трябва да е надпартиен, с висока нравственост и установена компетентност в назателното право като съдия, прокурор или следовател, както и да владее официалните езици на съда, сред които са английският и френският. Ние не знем за кои езици става дума, посочи съдия Куцкова.

От правосъдното министерство препоръчали кандидатът да бъде жена, тъй като номинираните от другите държави били предимно мъже. Министерството не е посочило краен срок, в който Висшият съдебен съвет трябва да предложи конкретно име. След като това стане, правителството ще номинира българския представител за съдия в МНС, който ще се бори за място в тричленната квота на бившите соцстрани.

На заседанието си ВСС е излязъл със становище и е определил като недопустими изявленията на главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов срещу съдебната система. Поводът е полученото в съвета писмо от неправителствени организации с искане за санкция на Борисов заради непремерените му изкавания срещу съдебната система. В противен случай ще сезираме европейските и световните институции за правата на човека, заплашиха неправителствените организации.

В сряда Висшият съдебен съвет прие правила за провеждането на конкурсите за назначаване на младши съдии и прокурори. Решено беше още да бъдат назначени на щат специалист по "Връзки с обществеността" и говорител на съвета. Досега ВСС избираше всяка година кой негов член да общува с медиите след всяко заседание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK