Възстановява се полицейският участък в квартал “Факултета”

Закритият преди няколко години полицейски участък в населения предимно с роми столичен квартал "Факултета" ще заработи отново, съобщиха от общественият съвет за решаването на проблемите на живеещите в тази част на София. Най-вероятно филиалът на 3-то РПУ ще отвори врати в началото на следващата година, но от МВР още не са обявили конкретни срокове. Основният проблем е финансирането на ремонта, оборудването и осигуряването на средствата за издръжка на управлението, което ще се намира в бившите виетнамски общежития. Според наблюденията на криминалистите от 3-то РПУ, след закриването на участъка във "Факултета" престъпността в квартала се е увеличила. Част от полицаите в новото управление ще бъдат роми, съобщи председателят на обществения съвет и секретар на район "Красно село" Владимир Филипов.

Със средства на "Лекари без граница" и фондация "Здраве и социално развитие" ще бъде довършено изграждането на здравен и социален център във "Факултета". Столична община е подписала договор с двете организации, с които им дава право да стопанисват изоставеният филиал на 10-та поликлиника за срок от 10 години. Центърът, в който ще има лекарски кабинети и офиси за контакти със социалните служби, ще бъде открит в началото на следващата година.

Следващият проблем, с решаването на който се е заел общественият съвет, е изясняването на градоустройствения статут на "Факултета". В създаденият през 1929 г. квартал, в които живеят над 13 000 души, се строи хаотично. Новият регулационен план за тази част от столицата вече е готов. С неговото приемане ще стане възможно във "Факултета" да се строи законно и да се изгради инфраструктурата, поясни Владимир Филипов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK