"Царска Бистрица" се реституира преди сватбата на Калина

Премиерът Симеон Сакскобургготски получи право да си върне собствеността върху резиденцията "Царска Бистрица" в курорта Боровец и това може да стане още преди сватбата на дъщеря му Калина, която е предвидено да се състои там на 26 октомври. Правителството преобразува вчера собствеността върху резиденцията и близката ловна хижа "Саръгьол" от публична държавна в частна държавна собственост. Това означава, че имотите могат да бъдат реституирани.

"Преписката по деактуването на имота е започнала още преди две години, ние сме направили каквото е необходимо, но непрестанно ни искаха допълнително нови документи. Аз се въздържах да форсирам нещата, защото премиерът е деликатен човек и не искаше това да се свързва с поста му", обясни пред "Дневник" адвокатът на Симеон Асен Ошанов.

С постановление на Министерския съвет от края на миналата година ловната хижа и "Царска Бистрица" са отпаднали от списъка с представителните резиденции и домове, припомни управителят на Софийска област Олимпи Кътев. Промяната в собствеността е във връзка с решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяна на закона за национализация на имотите на цар Фердинанд, цар Борис Трети и техните наследници, обясни говорителят на правителството Димитър Цонев. "Имотът може да се върне на царското семейство до 26 октомври", съобщи Кътев. На въпрос да не би това да е сватбен подарък от негова страна, той отговори: "Това е добра идея, не се бях сетил."


Теренът на резиденция "Царска Бистрица" е с площ от близо 200 дка. Имотът включва двуетажен стар дворец, известен като "Ситняково", т.нар. двуетажен нов дворец, строен след 1944 г., електроцентрала, захранваща няколко селища в околността, жилища за персонала и конюшня. Теренът около ловната хижа "Саръгьол" не се връща на премиера, защото попада на територията на Национален парк Рила. Според Закона за защитените територии собствеността там е публична и не може да се променя, възстановяват се само сградите.

През 1998 г. Конституционният съд възстанови на царското семейство правото на собственост върху шест хижи и дворци, строени с лични средства на монарсите Фердинанд и Борис. Освен "Царска Бистрица" и хижата "Саръгьол" те са притежавали и къщата в карловското с. Баня, столичния дворец "Врана" и чифлик в Кричим, който все още не е реституиран. Според Ошанов забавянето на възстановяването на собствеността е свързано с проблеми по земеразделянето.

Царското семейство не можа да си върне дворците в София и Евксиноград, защото не представи нотариални актове за тях.

През 1999 г. Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза дариха на Столичната община 882 дка от парка "Врана" и пожелаха той да стане природонаучен музей, достъпен за гражданите. Тогава Симеон обяви, че би искал имотът да се нарича "Фердинандов парк" по името на дядо му, който го е създал. В началото на 2002 г. зам.-кметът на София Борис Спиров обеща паркът да отвори врати тази есен. Предвиждаше се посетителите да го разглеждат срещу входен билет, съпроводени от екскурзовод по определен маршрут.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK