"Царска Бистрица" се реституира преди сватбата на Калина

Премиерът Симеон Сакскобургготски получи право да си върне собствеността върху резиденцията "Царска Бистрица" в курорта Боровец и това може да стане още преди сватбата на дъщеря му Калина, която е предвидено да се състои там на 26 октомври. Правителството преобразува вчера собствеността върху резиденцията и близката ловна хижа "Саръгьол" от публична държавна в частна държавна собственост. Това означава, че имотите могат да бъдат реституирани.

"Преписката по деактуването на имота е започнала още преди две години, ние сме направили каквото е необходимо, но непрестанно ни искаха допълнително нови документи. Аз се въздържах да форсирам нещата, защото премиерът е деликатен човек и не искаше това да се свързва с поста му", обясни пред "Дневник" адвокатът на Симеон Асен Ошанов.

С постановление на Министерския съвет от края на миналата година ловната хижа и "Царска Бистрица" са отпаднали от списъка с представителните резиденции и домове, припомни управителят на Софийска област Олимпи Кътев. Промяната в собствеността е във връзка с решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяна на закона за национализация на имотите на цар Фердинанд, цар Борис Трети и техните наследници, обясни говорителят на правителството Димитър Цонев. "Имотът може да се върне на царското семейство до 26 октомври", съобщи Кътев. На въпрос да не би това да е сватбен подарък от негова страна, той отговори: "Това е добра идея, не се бях сетил."


Теренът на резиденция "Царска Бистрица" е с площ от близо 200 дка. Имотът включва двуетажен стар дворец, известен като "Ситняково", т.нар. двуетажен нов дворец, строен след 1944 г., електроцентрала, захранваща няколко селища в околността, жилища за персонала и конюшня. Теренът около ловната хижа "Саръгьол" не се връща на премиера, защото попада на територията на Национален парк Рила. Според Закона за защитените територии собствеността там е публична и не може да се променя, възстановяват се само сградите.

През 1998 г. Конституционният съд възстанови на царското семейство правото на собственост върху шест хижи и дворци, строени с лични средства на монарсите Фердинанд и Борис. Освен "Царска Бистрица" и хижата "Саръгьол" те са притежавали и къщата в карловското с. Баня, столичния дворец "Врана" и чифлик в Кричим, който все още не е реституиран. Според Ошанов забавянето на възстановяването на собствеността е свързано с проблеми по земеразделянето.

Царското семейство не можа да си върне дворците в София и Евксиноград, защото не представи нотариални актове за тях.

През 1999 г. Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза дариха на Столичната община 882 дка от парка "Врана" и пожелаха той да стане природонаучен музей, достъпен за гражданите. Тогава Симеон обяви, че би искал имотът да се нарича "Фердинандов парк" по името на дядо му, който го е създал. В началото на 2002 г. зам.-кметът на София Борис Спиров обеща паркът да отвори врати тази есен. Предвиждаше се посетителите да го разглеждат срещу входен билет, съпроводени от екскурзовод по определен маршрут.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK