Прагът за влизане в индустриалните зони ще е 5 млн. евро

По инициатива на общините в страната ще създават индустриални зони, които ще насърчават инвестициите на зелено. Това предвижда подготвяният от Министерството на икономиката специален законопроект. Той ще позволи на местната власт сама да решава дали да се възползва от тази възможност за привличане на инвеститори, обясни Андрей Брешков, директор на дирекция "Секторни и регионални анализи" в министерството. По тази причина и броят на индустриалните зони не е фиксиран.

Преди два месеца при посещение във Варна вицепремиерът Николай Василев обяви такава идея, заимствана от опита на Китай и впечатляващия икономически растеж, създаван от зоните и по-специално тази около Шанхай. На семинара на управляващите в Хисаря през уикенда Василев отново представи намеренията на правителството в тази посока.

В индустриалните зони в България задължително ще се развива промишлена дейност, като в проекта изрично е записано, че няма да се упражняват финансови, застрахователни, презастрахователни и складови услуги. За да инвестират, предприемачите ще трябва да отговарят на определени критерии. Най-важният от тях е минимален праг на инвестицията от 5 млн. евро и пускането на предприятието в действие най-късно две години след одобряването на проекта.


Данъчни преференции за инвеститорите не се предвиждат. Предложението е компаниите, действащи в зоните, да плащат най-ниския данък печалба, предвиден в Закона за корпоративното подоходно облагане. Ефективният данък печалба сега е 23.5%.

Индустриалната зона ще се управлява от отделно юридическо лице, което ще бъде общинска, държавна или смесена между двете собственост. То ще издава различни разрешителни режими и ще допуска след одобрение проектите на предприемачите, които искат да построят своето предприятие в зоната, обясни Брешков. Компанията, управител на зоната, ще издава в срок до 30 дни необходимите документи за започване на проекта. Дружествата ще получават от общината безвъзмездно право на строеж за срок от 50 години без търг или конкурс. Общинският съвет от своя страна ще определи район с общински и държавни терени, където ще се изгради зоната. Инвеститорът ще получи и безплатно правото за ползване на необитаваните обществени сгради на територията на зоната.

Проектозаконът се съгласува със заинтересуваните ведомства, като целта е да получим мнението на експертите, занимавали се с управлението на безмитните и свободните икономически зони, обясни Брешков. Предстои обсъждане и в Съвета за икономически растеж, преди да се предложи на правителството до края на годината.

Бизнесът засега няма единно становище по подготвяния проектозакон. "Щом няма данъчни преференции, не виждам как законът ще стимулира българския бизнес", смята Мариана Печеян, изпълнителен директор на ВСК "Кентавър". Според нея цената на земята е много ниска и лесно може да се купи терен, за да се построи предприятие. "Не виждам защо трябва да е в индустриална зона. Чуждите инвеститори може и да се заинтересуват от предложението за безвъзмездно право на строеж, но в сегашната международна ситуация трудно чужд предприемач ще инвестира на зелено", каза още Печеян. Според нея в тези зони трябва да има данъчни преференции при разкриване на нови работни места и нулева ставка по данък печалба при реинвестиране.

Собственикът на компанията за сладолед "Дарко" Петър Цветков одобрява идеята, стига тя да заработи и да се опази от корупция. Той смята, че сега има проблеми с придобиването на земя и това до голяма степен обезкуражава предприемачите.

Законопроектът определено ще стимулира инвестициите на зелено, смята Васил Василев, председател на съюза на работодателите. "Предприетата стъпка е в синхрон с общата политика на правителството за това България да стане добро място за бизнес. Но само хубави намерения не стигат, трябва действително да се подобри бизнес средата, а това не може да стане без радикални промени в Кодекса на труда", каза още Василев.

Според Дикран Табеян, зам.-председател на Българската стопанска камара, законопроектът изглежда примамлив и ще стимулира не само чуждите, но и българските инвеститори. Надявам се, че ще бъде подложен на обсъждане с представителите на бизнеса, но в частта му за подпомагане на предприемачите ние ще го подкрепим, каза още Табеян.

В Хисаря лидерът на ДПС Ахмед Доган изрази мнение, че индустриалните зони трябва да бъдат четири или пет и да са по-близо до граничните зони. Доган предположи, че вероятно ще има една морска, една дунавска, по една-две в Западна и Южна България.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK