Впечатленията на модераторите

Мария Куманова - 9-та група

Възможността да кажат мнението си свободно и то да бъде чуто превърна тези различни хора от слушатели в активни участници в разговорите.

Изненадваща беше ниската им информираност както за своите права и задължения, така и за функциите и ролята на институциите.


Част от членовете на групата споделиха, че са се страхували да тръгнат, защото не са знаели къде отиват и дали няма да им се случи нещо лошо.

Дебатът послужи като отдушник на желанието да разкажат за своите проблеми и страхове. Да разберат, че не са сами: "Сега знам, че не съм сама... Ще разкажа, като се върна, за всичко тук, за да знаят и останалите."

Анатоли Стайков - 16-та група

Някои от участниците се стесняваха да изразяват свободно мнението си. В същото време водеха многобройни разговори, на групички, по време на почивките. Първоначалното мнение "смъртта е недостатъчно наказание за тежки деяния" се преобърна на 180 градуса в резултат на дискусията.

Най-интересна за участниците беше първата пленарна сесия, имаше изключителни симпатии към генерал Василев и съдия Куцкова. Според тях г-н Зеленогорски не е трябвало да участва, защото "не е експерт по темата"; г-н Йово Николов "не зачита чуждото мнение, но пък говори интересно и по темата"; г-н Живко Георгиев "използва много сложен език и мнението му остава неразбрано".

Владимир Тодоров - 2-ра група

Един от хората в групата взе участие в предаването "Сеизмограф", след което обсъждаше темите и изказваше мнението си с по-голямо самочувствие. Част от групата изрази възмущение от аргументите на съдия Нели Куцкова, което окончателно затвърди убедеността им в полезността на смъртното наказание. Те бяха недоволни от двойнственото й отношение: "като майка бих разкъсала убиец, но като съдия съм против". Не бяха съгласни и с аргумента за психологическия товар върху изпълнителите на присъдата, защото семейството на потърпевшия от престъпление понася не по-малко психологическо натоварване.

Геновева Петрова - 13-та група

Поинтересувах се от първоначалната реакция на участниците на поканата за участие в дебата: "Първо си помислих, че е лъжа, но си казах - щом Бойко Борисов ще бъде там, значи е нещо сериозно."

В групата преобладаваха противниците на смъртното наказание. Изрично се подчерта, че проблемът не е липсата на тежки наказания, а на внесени в съда дела. Евентуалната легализация на леките наркотици предизвика спор. Комуните получиха одобрение: "веднъж минахме покрай комуната... Работят момчетата, гледат си животни, много добре се отнесоха с нас. Просто хората нямат информация".

Имаше удовлетворение от чутото на общите пленарни сесии (особено от Нели Куцкова) и недоволство срещу липсата на отговори, включително на поставени от групата въпроси ("не сме доволни, че д-р Николов не отговори на нашия въпрос, той дори излъга за легализацията на наркотиците в другите страни").

Ана Томова - 8-ма група

Някои от участниците останаха в известна степен разочаровани, че експертите и политиците не се включват в малките групи, за да могат да дискутират директно с тях. В началото хората бяха убедени, че са се събрали, за да кажат на управляващите какви мерки трябва да предприемат за справяне с престъпността. След дискусиите в малките групи и пленарните сесии обаче участниците започнаха да се колебаят и да споделят мнението, че "явно нищо не може да се направи".

Павел Вълчев - 10-та група

Участничка, която не можа да присъства в една от дискусиите, след това подробно разпита другите за обсъжданите теми и предложените от тях въпроси. Един от участниците разказа история, в която е бил жертва на престъпление и "лека форма на насилие" от страна на полицията, спомогнала за разкриване на всички участници в него. Приблизително половината от групата застанаха в подкрепа на "леките форми на насилие", като срещу това беше изтъкнат аргументът, че е важен "правилният подход и тактика на разпитващия" за получаване на повече информация за престъплението.

Цветелина Стоянова - 1-ва група

Участниците бяха дошли с нагласата, че са поканени като народни представители и че политиците и експертите очакват да чуят тяхното мнение. "Нали за това са ни избрали - да кажем какво мислят съгражданите ни."

Големите икономически престъпления и най-вече тяхната ненаказаност вълнуваха много повече хората, тъй като според тях те са довели до икономическата криза в страната и до разрастването на дребната престъпност. Впечатлението им е, че изказванията на пленарните сесии съзнателно отбягваха тази тема.

Станислава Влахова - 17-та група

Положителното отношение към полицията беше затвърдено от изказванията на генерал Василев и съдия Нели Куцкова. Усети се и разбиране към проблемите на съда - участниците възприеха идеята за неотложни промени в Конституцията. Аргументите на Румен Георгиев се възприеха като неубедителни и създадоха впечатление, че проблемът със следствието е по-скоро в персоналното нежелание на директорите му да бъдат под контрол.

Сесията с политиците разочарова участниците в дискусиите. Общото напрежение и откритата конфронтация създаде усещане, че политиците са далеч от проблемите на обикновените хора и "се изричат поредните лъжи".

Жеко Кьосев - 12-та група

Преди началото на дискусията в сесия №2 исках да чуя впечатленията на участниците от срещата с експертите. Пръв взе думата жител на кв."Столипиново" в Пловдив. И започна съвсем емоционално и откровено да разказва, че всяка сутрин, когато отива да зарежда магазина с хляб, двама местни полицаи го спират и му искат по 2 лева, защото колата не е изправна. Нито се представят, нито се легитимират пред него. По някой път искат кафе или топъл хляб. "Ама нека сега да ме спрат и пак да поискат пари. Аз веднага записвам имената и служебните им номера и хайде веднага в полицията. И ще разкажа на всички мои приятели какво ми казаха тук хората. Ей, да знаете, много съм благодарен на този ген. Василев."

Светлана Аврамова - 15-та група

Някои от участниците са се колебали мъчително дали да дойдат на дебата и са взели решението, окуражавани или обезкуражавани от близки и приятели.

Никой от групата не смяташе, че знае правата си. Но бяха убедени, че всеки проблем с органите на реда може да се реши с пари.

Отношението към полицаи, следователи, прокурори и съдии се движи между подозрението и убеждението, че са податливи на корупция. Съдът по-често се асоциира с институт, който пречи престъпникът да получи справедливо възмездие.

Справедливото възмездие и опасността престъпникът да намери начин да се освободи са необходимите и достатъчни аргументи, за да мотивират тези от групата, които дойдоха и останаха с убеждението, че се налага възстановяването на смъртна присъда за особено тежки престъпления.

Радостина Ангелова - 3-та група

Участниците бяха доволни от сесиите с експерти и политици: "За разлика от предизборните срещи, където те лъжат, тук дори си направиха "самопризнания" за някои неща, признават си грешките". Недоволството на групата идваше от това, че политици и експерти си "прехвърлят топката". Големите престъпления стават от "големите" хора, затова не са съгласни с наказанията. Корупцията откъде идва - от големите престъпления."

Мненията за ефекта от дискусиите се разделяха между "това, че някой е решил да чуе хората, е добре" и "за какво са ни събрали да ни питат, само си говорят, но нищо няма да направят" или "някой има интерес да сме объркани и бедни…"

Владимир Шопов - 7-ма група

Темата за смъртното наказание предизвика дълга дискусия, в която бяха използвани много от посочените в материала аргументи. Имаше видим превес на подкрепящите смъртното наказание. Въпреки емоционалния характер на дискусията, хората с малцинствено мнение бяха достатъчно уверени, за да изразят своите виждания. Дискусията с експертите увеличи броя на мненията срещу смъртното наказание. Трябва да се подчертае, че част от хората бяха видимо объркани от сложността на аргументите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK