Иван Григоров е против промените във военните съдилища

"Изземването на делата по престъпления,  извършени от служители на МВР от военните съдилища е противоконституционно", каза председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров на започналото в петък в Боровец национално съвещание по проблемите на вонените съдилища. Григоров визира внесения в Министерски съвет проектозакон за преминаване на делата по престъпления на полицаи към цивилните съдилища."Това може да стане единствено, ако МВР изцяло се девоенизира", каза Григоров. В момента обаче полицейските служители имат военни чинове. Тъй като дознанието в цивилното правораздаване се извършва от полицаи, при преминаване на делата по техни престъпления към цивилните съдилища може да се наложи полицаи да разследват свои колеги, посочи председателят на ВКС. "Няма да са спазени конституционните граждански права за равнопоставеност", подчерта Григоров. Според него дейността на военните съдилища е необходима и дори трябва да се разшири, като обхване и дела по престъпления, свързани с разхищаването на военно имущество.

Военните съдилища могат да поемат делата за всички престъпления, извършени от военнослужещи и полицаи. Това становище изразиха в докладите си съдии и прокурори от Военно-апелативния съд, които участваха в националното съвещание в Боровец по проблемите на военните съдилища при съдебната реформа и реформата на въоръжените сили.

В дискусията участваха началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, директори на служби в МВР и висши военни. Според Иван Григоров за военните съдилища е характерна бързина и компетентност към делата, свързани с подсъдните на военното правораздаване институции. "Необходимо е да се направи законодателна корекция на измененията, направени в Наказателно-процесуалния кодекс през 1999 г. и влезли в сила от 1 януари 2000 година", каза Григоров.


С тези промени бе премахнато изискването военнослужещият да отговаря пред военен съд за всички извършени престъпления и бе определено военните съдилища да гледат само дела за военни престъпления.

Григоров поиска всички правонарушения, извършени от военнослужещ отново, както преди 1999 година, да бъдат подсъдни на военните съдилища. Григоров предложи цивилни съучастници на военнослужещ в дадено престъпление също да отговарят с военното лице пред военен съд. Според Григоров подобна процедура на неразделяне на делата ще докаже своята ефективност във времето.

"Мястото на военните съдилища е конституционно определено и има важна роля за укрепване на дисциплината в армията", каза генерал Колев. "Пазарните отношения не отминаха и българската армия, има случаи на недобросъвестно сключване на договори за търговски услуги, посегателства върху военна техника и съоръжения, кражби на оръжия", посочи началникът на Генералния щаб. 

Според него ролята на военните съдилища и военна прокуратура ще стане по-съществена след поканата  България да стане  член на НАТО и бъдещото включване в Алианса.

"Военното правораздавене не отстъпва, а в някои случаи превъзхожда гражданското", заяви заместник-председателя на ВКС и председател на наказателната му част Румен Ненков.

В доклада на полковник Веселин Пенгезов, член-съдия на Върховния апелативен съд, бе отчетено увеличение на броя на делата през 2001г. спрямо предходната с подсъдими от органите на Национална сигурност и на броя на осъдените лица от тези органи. "Констатира се и увеличение на извършените престъпления от посочената категория лица след стесняване подсъдността на военните съдилища от 1 януари 2000 година", съобщи полк. Пенгезов.

"От 1 януари 2000 г  до 1 септември 2002 г. се забелязва обезпокоителна тенденция на увеличаване на случаи на полицейско насилие с цел изтръгване на самопризнания от заподозрени или уличени в престъпление лица", посочи той. Този период съвпада с възлагане на полицейските служители на дознателски функции.

"Тенденцията за изтръгване на самопризнания с полицейско насилие е обезпокоителна предвид големия брой жалби, подадени от български граждани в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, по които България е осъдена", каза полк. Пенгезов. Той посочи няколко групи причини за престъпления на полицейски служители, между които неизпълнение на задължения, свързани с нормативни актове, измами при изготвяне на актове за пътно-транспортно произшествия, кражби чрез използване на служебно положение.

Според същия доклад полицейските служители имат оръжия, бойна и друга техника и на този етап единствено органите на военно-правораздавателната дейност могат да съблюдават правилата на тяхната работа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK