Прокурорите пак настояха за повече правомощия

Асоциацията на прокурорите поиска в петък обвинителите отново да получат правото да разрешават извършването на обиски, претърсвания, изземване и използването на специални разузнавателни средства. В момента с това се занимава съдът. Прокурорите се събраха на конференция, на която настояха за 23 законодателни промени и излязоха с декларация в подкрепа на главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов, която завършва с девиза "Съединението прави силата".

"Подкрепяме действията на МВР и генерал Борисов в борбата срещу престъпността. Дълг на всички правозащитни органи е да работят заедно, рамо до рамо", пише в изявлението на прокурорите. Предлагаме да се определят строги срокове за разследването и отговорност за нарушаването им и ограничаване на възможностите за връщане на делата във всички стадии на процеса, съобщи председателят на асоциацията Иван Петров. "Следствието трябва да премине към прокуратурата, а тя да остане единна и централизирана в съдебната власт", заяви Петров.

Искаме да участваме в диалога по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), обяви апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Според него никой не е искал мнението на обвинителите за поправките в НПК, които бяха изработени от Министерството на правосъдието и приети от кабинета миналата седмица. От ведомството на Антон Станков обаче заявиха, че прокуратурата два пъти е получавала проекта, като още на 11 юли лично министърът го е дал на главния прокурор Никола Филчев.


Междувременно военните съдии също организираха свой форум и огласиха, че престъпленията сред служителите на МВР са се увеличили с 50%. Най-чести са случаите на насилие, побои за изтръгване на самопризнания, обясни полк. Веселин Пенгезов от Военно-апелативния съд. Според него основните причини за насилието са желанието на полицая да наложи волята си и неоправдано високото самочувствие на служителите на МВР.

---------------

Борбата с корупцията и френският съдия-следовател Ева Жоли събраха на една маса правосъдния министър Антон Станков, главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов, заместник-главния прокурор Христо Манчев и председателя на Софийския окръжен съд Нели Куцкова. Манчев оповести, че се разследват 601 случая на корупция, а за последните 3 години има 910 осъдени за това престъпление. Не е важно колко човека има в затвора, а колко пари сте върнали на държавата, контрира го Жоли. "За да се пребори корупцията в съдебната власт, трябва да се създаде звено от независим прокурор, полицаи и съдии", предложи Куцкова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK