Отменените обезпечения по арбитражни дела отново са в сила

 

Конституционният съд обезсили само част от един параграф и остави в сила всички останали промени в Закона за международния търговски арбитраж, които бяха атакувани от Общото събрание на гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Единствено Васил Гоцев е подписал с особено мнение, тъй като според него целият закон противоречи на конституцията.

Текстът, който вече няма да се прилага, е от параграф 3, ал.1 от преходните разпоредби. С него законодателят задължи Софийския градски съд в двуседмичен срок от влизането на измененията в сила да прекрати висящите производства, да отмени наложените обезпечителни мерки и да изпрати делата във ВКС. По този въпрос освен върховните съдии възразиха и членовете на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


Според КС в нарушение на конституцията е само отмяната на обезпеченията, защото така се нарушава правото на защита на гражданите и на юридическите лица. "В периода след разпоредената със закона отмяна на обезпечителните мерки от Софийския градски съд до постановяването на нови от ВКС имуществените интереси на страните са лишени от защитата на обезпечението", пише в мотивите на конституционните съдии. Според тях противоконституционната част от параграф 3, ал.1 не променя смисъла на останалата част, нито на целия закон, затова той следва да продължи да действа.

Законът за арбитража беше изменен през април по предложение на председателя на парламента проф. Огнян Герджиков и на заместника му Камелия Касабова. Идеята беше да се ускори съдебното обжалване по арбитражните спорове и да се даде мотив на бизнес партньорите да се обръщат към частен арбитър, вместо да минават през бавната процедура на държавните съдилища. В резултат на изменението през май всички висящи дела за отмяна на арбитражни решения бяха изпратени във ВКС, а магистратите се възпротивиха и изтъкнаха голямата си натовареност. С решението отмяната на обезпеченията престава да действа и те отново влизат в сила.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK