Агенцията за малки и средни предприятия: Николай Василев се изхвърля с рисковия фонд

"Оценявам предвидената сума за капитал на рисковия фонд от 100 млн. лв. като изключително висока, тъй като сега трудно би могла да се поеме от икономиката. Нека бъдем по-умерени в идеите си и очакванията." Това заяви във вторник председателят на Агенцията за средни и малки предприятия (АСМП) Иглика Станчева на кръгла маса за проблемите на дружествата.

Станчева обясни, че е поискала да й бъдат предоставени повече подробности около идеята на вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев за създаване на фонд за рискови инвестиции. Такава информация обаче не е била предоставена. Според председателя на АСМП проектозаконът за инвестиционните дружества, изготвен от депутата от НДСВ Валери Димитров, също не е съобразен с реалната действителност. "Пазарът просто не може да поеме десет инвестиционни дружества, колкото са предвидени в проектозакона", смята Станчева.

Междувременно в интервю за "Дойче веле" ръководителят на мисията на МВФ за България Джералд Шиф, който ще пристигне в София в петък, потвърди, че продължава да е против идеята за рисковия фонд. "Ние сме доста скептични, не мислим, че е добре правителството да взема участие в частни предприятия. България се намира в края на 5-годишен приватизационен процес, в резултат на който държавата се оттегли от частните предприятия. С предложения инвестиционен фонд, изглежда, че се връща обратно", казва Шиф.


Станчева посочи още, че в България липсва държавна култура за малък бизнес. "Непрекъснато се променя нормативната база, което силно затруднява малките фирми. Освен това, въпреки че по закон трябва да ни информират за всяка идея за промяна в законовата уредба, свързана с дребния бизнес, няма случаи да са ни изпратили законопроект", оплака се шефът на агенцията. На кръглата маса предприемачи заявиха, че продължават да съществуват множество задушаващи растежа на малките и средните предприятия фактори. Един от съществените проблеми е високата степен на междуфирмена задлъжнялост, съчетана с липсата на бързи съдебни процедури. "Понякога наши клиенти не ни плащат за доставката с месеци и дори години, като ни остават без свеж ресурс", оплакаха се дребни производители. Според тях сред проблемите в този сегмент е и липсата на достатъчно и дългосрочно финансиране. "Банките почти не отпускат инвестиционни кредити със срок на връщане над пет години. Освен това процедурите им са тромави и бавни", смятат представителите на бизнеса.

Според банкери обаче малките предприятия нямат нужда от толкова дългосрочни кредити, тъй като инвестициите, които правят, са малки и с къс срок на откупуване. Според Елеонора Алексова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес, от началото на годината 31% от малките предприятия са кандидатствали за кредит, като 22.6% от тях са получили. Според същите данни кредитната експозиция към дребния бизнес към настоящия момент надхвърля 750 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK