“Поморийски солници” ЕАД може да бъде ликвидирано

"Поморийски солници" ЕАД ще бъде ликвидирано, ако не намери купувач, защото е във финансов колапс. Това заяви директорът на дружеството Емануил Гавальов. Той обясни затрудненото положение с това, че през 1999 г. са били реституирани солодобивните площи на дружеството. На разположение на "Поморийски солници" са останали едва 38 декара непотърсени земи. Рекордният добив на сол през миналата година е станал причина собствениците на реституираните земи да разчитат, че добрият сезон ще се повтори и през тази година. Поради това те не се съгласявали да отдадат под наем земите си за солодобив по цените, предлагани им от "Поморийски солници"."Опитахме се да внесем сол отвън и да я преработваме на ишлеме, но не успяхме", допълни Гавальов. На този етап "Поморийски солници" ЕАД разчита единствено на запас от 1700 тона техническа сол второ и трето качество. Ако тя се продаде за луга през зимата на пътните управления, дружеството едва ще може да изплати дължимите заплати на персонала.

Работниците от "Поморийски солници" ЕАД блокираха в понеделник портала на завода. Протестът си те обясниха с това, че са получили предизвестията за прекратяване на трудовите им договори, съгласно които от 1 декември вече няма да работят в предприятието. През 1999 г. "Поморийски солници" се отделиха от "Черноморски солници" ЕАД. През 2001 г. "Черноморски солници" бяха приватизирани от компанията "Булсол", която е част от MG-корпорация, а солниците в Поморие останаха държавни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK