София бракува руските тролеи

 

Движещите се в София руски тролеи “ЗИУ” ще бъдат бракувани най-късно до следващата есен, научи “Дневник” от Столичната компания за градски транспорт (СКГТ). Дотогава ще пристигнат първите превозни средства, закупени със заема от Европейската банка за възстановяване и развитие за модернизация на градския транспорт. С 5.7 млн. евро от кредита ще бъдат взети между 17 и 20 съчленени тролейбуса, които ще заменят най-амортизираните коли.

Към 2002 год. тролейбусният транспорт извършва превоз на пътници по 10 линии с обща дължина 105.5 км. В делнични дни работят 111 тролейбуса .


Поделение “Електротранспорт” на СКГТ експлоатира 11 руски превозни средства с марка “ЗИУ”, които са на възраст около 15 години. Освен че единичните тролеи са неудобни и возят ужасно, те доста често аварират, не се редки и случаите, когато пламват заради проблеми с ел. инсталацията. Достатъчно доказателство за лошите експлоатационни качества на руските возила е факта, че от доставените в периода 1985-1988 г. 70 превозни средства сега в движение са само единадесет.

В София се движат и 144 унгарски съчленени тролеи “Икарус”, като повечето от тях са на седемнадесет години. Най-амортизираните икаруси също ще бъдат подменени. Тролейбусният парк на София не е получавал нови превозни средства през последните 12 години, като през последната година акцентът беше върху обновяване на автобусите и трамваите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK