Шулева и Велчев спряха закона за индустриалните зони

 

Законопроектът за създаване на икономически зони срещна отпор от финансовия министър Милен Велчев и от министъра на труда Лидия Шулева. По тази причина той не беше приет на заседание на кабинета, въпреки че беше в дневния ред, съобщи правителствен източник. Велчев не приема текста, според който компаниите в зоните ще плащат най-ниския данък, предвиден в Закона за корпоративното подоходно облагане. А той от догодина е нулев за районите с висока безработица.

Според финансовия министър не е анализиран ефектът от предвидените облекчения върху бюджета. Липсва подробна финансова обосновка, неясни са разпоредбите за заплащането на най-ниски корпоративни данъци. Експертите от ведомството на Велчев възразяват срещу идеята апортните вноски да са освободени от ДДС. Според тях, ако тя бъде приета, лицето, което апортира активи,трябва да направи корекция на ползвания данъчен кредит за тези активи.


В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта пък е казано, че трудовите отношения в зоните могат да се отклоняват от разпоредбите на Кодекса на труда, което е срещнало възраженията на вицепремиера Шулева.

Другият подготвян от министерството на Николай Василев законопроект - за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, също не е бил посрещнат добре от министрите, твърди източникът. Спорният текст в него е предложението на икономическото ведомство мълчаливият отказ да стане мълчаливо съгласие.

Изключително съм разочарован, че не срещнахме разбиране за двата законопроекта, заяви зам.-министърът на икономиката Никола Янков пред "Дневник". По думите му разликите в позициите с ключови министри са принципни и той лично смята, че шансът двата документа да минат през Министерския съвет е минимален. Според Янков може да се използва правото законопроектите да се внесат в Народното събрание чрез депутати. Евентуалното им осакатяване обаче би ги обезсмислило, поясни заместникът на Василев.

Самият Василев каза, че трябва да се търси консенсус с министрите за приемането на двата проекта.

- - -

Идеята за създаването на индустриални зони цели стимулирането на инвестициите на зелено. С проекта се дава възможност на местните власти да проявят самоцинициатива в привличането на инвеститори. В индустриалната зона се забранява развиването на финансова, застрахователна, презастрахователна и складова дейност.

Индустриалната зона ще се управлява от отделно юридическо лице, което ще бъде общинска, държавна или смесена собственост. Минималният праг на инвестицията трябва да е 5 млн. евро, а също така обектът трябва да се пусне в експлоатация до 24 месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK