Вътрешен отдел следи връзките в затворите

Отдел "Вътрешна сигурност" вече следи за нарушения в местата за лишаване от свобода, съобщи началникът на Главна дирекция за изтърпяване на наказанията Петър Василев. Той обясни, че в новата структура засега работят само двама души и се очаква назначението на трети служител.

"Този отдел ще контролира затворниците и надзирателите дали нямат нерегламентирани отношения помежду си", каза Василев. Звеното е създадено с последните поправки в Закона за изпълнение на наказанията (ЗИН) и има правомощия не само в затворите, но и в следствените арести. "Една от целите ни при създаване на отдела беше да се подпомогне разкриването на съучастници на вече осъдени лица, както и за разкриването на други техни престъпления", обясни Василев. Според него служителите във вътрешния отдел ще могат да контактуват директно с МВР и следствието при съмнение за извършено престъпление.

С поправките в ЗИН у нас бяха въведени европейските стандарти по-леките наказания да се изтърпяват в затворнически общежития от открит и преходен тип, каза Василев. Според него на подобен режим в момента са около 1500 човека. Тези затворници имат право на два-три месеца отпуск годишно. "При всяко нарушение обаче почивката се намалява", твърди Василев. Той обясни, че не се притеснява, че при продължителните отпуски затворниците ще застрашат обществения ред. "Разбира се, че по време на коледната и великденската почивка, когато пускаме най-много затворници при семействата им, има единични произшествия", призна той, но посочи, че едва 1% от тях извършват престъпление, докато са навън, а в Европа "нормалната грешка" била 10 на сто.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK