Студентски съвети спорят за имот

Около 46 национални студентски и младежки организации се обявиха в понеделник против връщането на Студентския дом в столицата на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Според тях искането на СУ е незаконно, защото сградата е построена с държавни средства и има статут на публична държавна собственост, управлявана от образователното министерство.

Евентуалното връщане на имота като собственост на най-старото висше училище би противоречало на Закона за държавната собственост, пише в открито писмо на организациите. Според тях единствено съдът е компетентен да се произнася за всякакви реституционни претенции. В понеделник Студентският съвет на СУ връчи на премиера Симеон Сакскобургготски писмо, в което настояват домът да бъде върнат на Алма матер. Ректорът на СУ професор Боян Биолчев също подкрепи искането. Според него връщането на имотите се забавя необяснимо и това лишава университетът от приходи.

Междувременно на патронния празник на СУ президентът Георги Първанов се ангажира да съдейства за решаването на проблемите на университета. В поздравителното си слово пред ректорското ръководство, дипломати, представители на Светия синод и на чужди университети президентът определи като належаща необходимостта от изработването на нова стратегия и държавна политика за развитието на науката и висшето образование. "Държавата, без да абдикира от своите ангажименти по финансирането, трябва да създава стимули за участието на частния бизнес в този процес", смята Първанов. Той призова изпълнителната и законодателната власт да приемат Закон за насърчаване на научните изследвания и Закон за високите технологии. Държавният глава настоя да се създаде "модерна система за кредитиране на студентско обучение с достъп на всеки, с преференциален режим на погасяване, с допълнителни възможности за студентите в неравностойно положение".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK