Бургас ще получи социална помощ от ЕС

Около 40 милиона евро ще получи регионът на Бургас като предприсъединителна помощ, съобщи в понеделник ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас. Той уточни, че от 2003 година градът ще има ангажименти в програми за трансгранично сътрудничество с друг кандидат за ЕС - Турция.

За засилване на контрола по морската граница в региона са предвидени 4 милиона евро. По програма "Управление на морските съдове и информационната система" са заделени 3.4 милиона евро. Над 25 проекта на стойност 9 милиона евро ще работят за намаляване на социалното напрежение в резултат на преструктурирането на предприятията от минната и стоманодобивната промишленост. За възстановяване на транзитен път № 2 - Сливен-Айтос-Бургас-Приморско-Царево, се предвиждат 4.3 милиона евро, а за възстановяване на транзитен път № 3 - Сливен-Бургас - 4 милиона евро. За подобряване на околната среда са предвидени по програма ФАР 0.8 милиона евро. Те ще бъдат изразходвани за ликвидиране на замърсяванията и подобряване на състоянието на черноморския бряг на юг от Бургас, още 10 милиона евро ще бъдат вложени в пречистването на отпадните води в района на бургаския квартал "Меден рудник".

"Очакваме по-солидна предприсъединителна финансова подкрепа. Предвидените средства няма да бъдат достатъчни за целта. Иначе от движеща се мишена ЕС може да се превърне в недостижима мишена", заяви президентът Георги Първанов в Бургас по време на семинар на тема "Българският път към ЕС: предизвикателствата на присъединяването". Според него са необходими по-ясни записи в пътната карта за присъединяване, която ще бъде утвърдена в Копенхаген и по-ясни ангажименти на ЕС към България.

"Турция ще бъде третирана като всички останали страни-кандидатки. Преговорите с нея още не са започнали. В Копенхаген ще се вземе решение как да помогнем на България и Румъния за тяхното членство", каза ръководителят на датското председателство на ЕС посланик Кристиан Фабер-Род. До десет дни ще приключат преговорите, но само със страните, които са готови. Кандидат-членките трябва да са готови на компромиси, в противен случай рискуват от ръцете им да се изплъзнат графици и срокове, категоричен беше Фабер-Род. Според Куркулас Европа не е била и няма никога да бъде завършена и България трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да се нагажда към възникващите предизвикателства. "Предизвикателство е и да се скочи в движещ се влак, насочен към движеща се мишена", смята ръководителят на Еврокомисията у нас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK