Бизнес дамите печелят по-малко от мъжете

Само 18 процента от компаниите, които са собственост на жени, са имали растеж през 2001 година. При мъжете този дял е 33 на сто. Дружествата, собственост на представителки на нежния пол, са със спад в продажбите през миналата година са 59%, докато при мъжете-шефове те са 40 на сто. Да се оттеглят от бизнеса искат 7 на сто от жените предприемачи. Това показват данни от проучване на Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП), които бяха представени в сряда на кръгла маса "Жената майка в бизнеса".

Председателят на агенцията Иглика Станчева посочи, че жените предприемачи са се ориентирали предимно към търговията и текстилната промишленост. Според изследването близо 26 на сто от малките и средните компании у нас са собственост на жени. Дамите са страдали в по-голяма степен и от силната и нелоялна конкуренция. На тях им е било по-трудно да се справят с честите промени в законодателството, но за сметка на това по-лесно са успявали да намират персонал с необходимата квалификация. Около 40 на сто от жените в бизнеса твърдят, че хората им завиждат и възпрепятстват дейността им. "Близо 73% от жените смятат, че служителите от администрацията гледат пренебрежително на тях и нарочно им създават пречки", каза Станчева. Проучването сочи, че основният мотив за навлизането в предприемачеството е липсата на друга алтернатива за професионална реализация.

Според данните на АМСП основните източници на първоначален капитал за преобладаващата част от жените са личните спестявания. На второ място те разчитат на заеми от приятели и роднини. Едва 7 на сто от "женските" компании са получили кредит за започване на бизнес. В същото време обаче фирмите са по-съвременно оборудвани и модерни в сравнение с "мъжките". "Преди да започнат бизнес, около една пета от дамите са били безработни, което е два пъти повече отколкото при мъжете.


"Основният проблем, който срещам, е равнодушието на чиновниците, когато им представяме нашите продукти, бизнес планове и идеи. Показваме им как може да бъде облекчена работата им, какви нови технологии за обучение има, но въпреки това не се променя нищо", каза Полина Йорданова, управител на компанията за мултимедиини продукти "Касъл дизайн".

Веселин Спиридонов от Българската асоциация за работа от разстояние препоръча майките с деца да се ориентират към дейност, която могат да извършват от вкъщи. "Развитието на информационните технологии и на първо място компютрите и интернет дават много възможности за извършване на работа от дома, без това да повлияе негативно на качеството", каза Спиридонов. Според него трябва да се създаде нормативна уредба, която да позволява на работодателите да наемат служители дистанцонно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK