Първанов открива церемонията за Годишните награди на БТПП

На 18 декември 2002 година (сряда) ще бъдат обявени и връчени Годишните награди на Българската търговско-промишлена палата. Те се присъждат за девета поредна година и по традиция са не само своеобразен показател за предприемаческата активност, но и стимул за българския бизнес. Церемонията ще бъде открита от президента Георги Първанов. Годишните награди на БТПП са разпределени в шест категории, първата от които е "Фирма и холдинг на годината". Номинирани са девет фирми, между които Националната електрическа компания /НЕК/ ЕАД, Българска телекомуникационна компания /БТК/ ЕАД, МОБИЛТЕЛ АД, "Електромашинари холдинг" ЕАД, "Булгартабак холдинг" АД, "Синергон холдинг" АД, "Летище София" ЕАД, СОФАРМА АД, ПИ ЕС АЙ АД. В БТПП членуват над 42 000 фирми. Отличените в тази категория се определят на базата на обработени годишни счетоводни баланси на 5000 български фирми, от които се съставя класация на първите 100 фирми и 50 холдинга с най-добри икономически резултати (наречена "ТОП 100"). Класацията се осъществява на базата на следните критерии: максимална величина на приходите от продажби; максимална печалба на 100 лева приходи от продажби; максимална печалба на 100 лева активи. Фирмите са определени по критерии, използвани в световни класации като "Форбс", "Форчън" и така нататък. На церемонията наградите в тази категория ще бъдат връчени от вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев и от министъра на финансите Милен Велчев.

В следващата категория "Посланик на годината" БТПП награждава изявени посланици за тяхното активно съдействие за издигане на авторитета на българската икономика и имиджа на българския предприемач. През изминалите години са награждавани дипломати, както следва: 1994 година Холандия; 1995 година Испания; 1996 година Япония; 1997 година Германия; 1998 година Италия; 1999 година Европейски съюз; 2000 година Германия и Швеция; 2001 година Белгия. Тази година наградата ще бъде връчена от министъра на външните работи Соломон Паси. С наградата за "Търговски представител на годината" се отчита приносът на изявени търговски представители и тяхното активно съдействие за ролята на двустранните контакти и стокообмена. През 2001 година беше отличен търговският представител на Германия Щефан Рьокен.

Чрез мрежата от регионални палати из цялата страна БТПП подпомага бизнеса освен на централно и на регионално ниво. Наградата за регионална търговско-промишлена палата се връчва на палатата, имала най-активна роля за развитието на бизнеса на регионално ниво при защита на неговите интереси и осъществяване на плодотворен диалог с местната власт. БТПП награждава и "Браншова организация на годината". Палатата работи активно с браншовите асоциации и съюзи, защитава интересите на българските предприемачи в съответните браншове. БТПП подкрепя приемането на специален закон за браншовите организации, който да открие пътя за оформяне на права и задължения по саморегулиране на съответния бранш, а с това и към така нареченото гражданско общество. Ще бъде присъдена и наградата за "Медия на годината", тъй като БТПП високо цени ролята на медиите като четвърта власт и значението им за поднасянето на една обективна информация за икономическата среда в страната, което да допринесе за издигане авторитета на България и привлекателността й като място за инвестиране.

От 2000 година заедно с диплома в отделните категории се връчва и почетна награда "Хермес" копие на антична пластика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK