Спецслужба е подслушвала Живко Георгиев

Разпореждането за използване на специални разузнавателни средства /СРС/ срещу бившия полицай Живко Георгиев е подписано от съдии от Софийския градски съд по искане на една от националните служби.

Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Георги Петканов, без да посочи коя е службата заявител.

Били са поискани няколко разрешения за използване на СРС срещу цивилни лица, затова и разрешенията са подписани от цивилни съдии, уточни Петканов. Експлоатацията на СРС е станала в рамките на законовия срок, който предвижда общо СРС да се използват до 6 месеца, а за всяко отделно лице - до 4 месеца, поясни министърът.


Петканов подчерта, че колегата му - министърът на правосъдието Антон Станков, не е бил обект на подслушване, нито пък Едвин Сугарев. След като съдът разрешил използване на СРС, документите подписали и Петканов, и главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов.

На 7 ноември службата заявител е запознала прокуратурата с данните от СРС, а на следващия ден било образувано следствено дело. На 12 ноември МВР е предало всички документи от оперативното дело на полицая Живко Георгиев на прокуратурата. С материалите боравиха само службата заявител и службата изпълнител, дори аз не съм ги чел, каза Петканов. Според депутатката от "Коалиция за България" Татяна Дончева, която оправи въпросите за използването на СРС към Петканов, той е трябвало лично да се запознае с данните, преди те да бъдат изпратени на прокуратурата.

Антон Станков заяви, че има извършени нарушения при използването на СРС от МВР. Това заяви той в кулоарите на парламента.

Министър Петканов е приел и разговарял днес с работната група към парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която бе сформирана вчера на извънредно заседание на комисията, за да извърши проверка по случая с подслушаните разговори на Станков.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK