ВАС отмени членове от наредбата за охранителна дейност

Петчленният състав на Върховния административен съд /ВАС/ отмени като незаконосъобразна разпоредбата на параграф 4 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Наредба номер т-79/2000 г. за условията и реда за извършване на частна охранителна дейност.

Това съобщиха пресслужбата на ВАС.

Според този параграф освен Институтът по психология на МВР, правото да извършват психологическо изследване за частна охранителна дейност имат и други лица и заведения.


Съдебният състав е приел жалбата на Лазар Рахов за основателна. Право да извършва изследвания за психологическата пригодност на субекти за извършване на частна охранителна дейност има само Институтът по психология на МВР. Това право не принадлежи на органи и лица извън него, в това число психолозите към областните /градски/ диспансери за психични заболявания или други лечебни заведения съгласно нормата на чл. 81б, ал. 2, т. 5 от Закона за МВР.

Според съдиите Законът за МВР е нормативна разпоредба от по-висока степен и параграф 4 от ПЗР на Наредба номер т-79/2000 г. й противоречи.

Решение номер 11466/14.12.2002 г. на ВАС отменя като незаконосъобразна разпоредбата на параграф 4 на министъра на вътрешните работи (обн. ДВ бр.51/23.06.2000 г., изм. и доп. ДВ бр.30/28.03.2001 г.) в частта "или психолозите към областните

градски) диспансери за психични заболявания, или други психиатрични лечебни заведения, както и от специализирани агенции за психологичен подбор".

Решението не подлежи на обжалване и влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK