Чужденци учат кметове как да взимат пари от ЕС

Експерти от Германското дружество за техническо сътрудничество (ДТС) от понеделник обучават 120 кметове как да направят успешен проект за кандидатстване пред европейските структурни фондове. Обучението е част от проекта за побратимяване, за който са отпуснати 1.4 милиона евро от Евросъюза.

В момента общините са изключени от възможността да усвояват пари по европейските предприсъединителни програми, защото системата е централизирана, каза заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Веселин Златев. За да изпълни критериите за членство в ЕС, страната трябва да развие средната класа, каза Ханко фон Кнобелсдорф, ръководител на бюрото на ДТС у нас. По думите му за това е необходимо малките и средните предприятия да бъдат решително подпомогнати от местната и централна власт.

"Ние няма да тичаме след общините, за да им дадем парите, те трябва да предложат проектите и да ги защитят. Трябва да видите, че това е процес на борба и конкуренция с много други проекти", обясниха германските експерти. Според тях, за да бъде успешен, проектът трябва да се обвърже с по-голям брой социални партньори и да е максимално близък до проблемите на хората.


Германското дружество реализира у нас три проекта на местно ниво, които имат за цел да насърчат икономическото развитие на регионите. Те са за изграждане на центрове за развитие на икономиката, които трябва да привличат инвеститори, и да разработва проекти, грижа за околната среда чрез разкриването на нови работни места за премахване на незаконните сметища и третият проект е реинтеграцията на офицерите от българската армия в обществото.

Междувременно късно в понеделник над 260 кметове от цялата страна се събраха в София, за да обсъдят спешни мерки срещу "финансовия произвол на централната власт спрямо общините". На срещата се обсъждаха приключването на финансовата година и проектобюджета за 2003 година. Всички кметове са единодушни, че правителството не изпълнява поетите ангажименти за изчистване на неразплатените разходи на общините и бъдещата децентрализация на местната власт е пред провал. Те очакват в четвъртък правителството да одобри втория транш от 45 милиона лева за покриване на структурния дефицит на общините, както и да им даде още 65 милиона лева от преизпълнението на данъците по параграф 24 от Закона за държавния бюджет. Столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че заради късното приемане на промените в Закона за местните данъци и такси новия модел за такса смет, ще влезе в сила едва от 2004 година.

Шествия със свещи, които да символизират погребването на българската община, предложил кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Софиянски и кметове от ДПС заявиха, че в такива походи няма да участват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK