ВАС окончателно върна сделката за "Булгартабак"

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в понеделник окончателно отмени решението на Агенцията за приватизация (АП) от 23 август 2002 година, с което консорциумът между "Тобако кепитъл партнърс" и "Клар инис" беше определен за купувач на "Булгартабак". Решението не може да бъде обжалвано.

Съдът връща преписката в АП с указания да продължи приватизационната процедура, като поиска от четирите кандидата за "Булгартабак" да подобрят офертите си. Такова беше искането на "Консорциум Росбулгартабак", който твърдеше, че са настъпили благоприятни изменения във финансовото състояние на холдинга.

Като не е уважила направените от три от участниците в заключителния етап на конкурса искания за подобряване на оферираната покупна цена, АП е нарушила не само наредбата за конкурсите, но и стратегията за приватизация на "Булгартабак", твърди съдът. Според магистратите стратегията е нарушена в още една насока - не е спазено изискването за профила на потенциалните инвеститори, които трябвало да имат опит в тютюневия отрасъл. Като нарушение е посочено и това, че в предварителния етап на конкурса е допуснато участие на "Тобако кепитъл партнърс", а в заключителния етап като участник е записан консорциумът между дружеството и "Клар инис". Шефът на АП Апостол Апостолов не беше открит за коментар, а вицепремиерът Николай Василев не пожела да говори. При пристигането си вчера ръководителят на мисията на МВФ Джералд Шиф заяви, че е добре сделката за "Булгартабак" да бъде приключена, защото това ще е добър сигнал за инвеститорите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK