Бриго Аспарухов все пак ще може да оглави НРС

Петима народни представители от НДСВ, ДПС и БСП внесоха в парламента в сряда промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, която ще позволи на депутата от "Коалиция за България" о.р. генерал Бриго Аспарухов да заеме поста директор на Националната разузнавателна служба (НРС). Те предлагат за НРС и Националната служба за охрана (НСО) да отпадне разпоредбата в отбранителния закон, която забранява офицери над 40 години да са на кадрова военна служба. Под поправката се подписаха председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев (НДСВ), колегата му Цонко Киров, Николай Камов и Ангел Найденов от "Коалиция за България" и Юнал Лютфи от ДПС.

На практика с промяната ще отпадне пречката пред о.р. генерал Бриго Аспарухов да оглави разузнавателната служба. Генералът е на 57 години и от момента, в който стана известно, че премиерът Сакскобургготски подготвя назначението му на мястото на генерал Димо Гяуров, се заговори, че законът ще бъде променен.

В мотивите към внесените вече поправки депутатите записаха, че в развитите държави няма възрастови ограничения за кадровия състав. Според тях с премахването им ще се позволи да бъдат назначавани служители с богат професионален и житейски опит, които се придобиват "в една по-зряла възраст". Тежестта и акцентът при подбора на кадри в НРС и НСО трябва да паднат върху качествените характеристики, а те на практика значително се игнорират при съществуващото възрастово ограничение, аргументират се парламентаристите.


Според източници от правителството във вторник се е провела среща между Аспарухов, Дончев и главния секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров, на която е било взето решение да се внесе поправката. На заседание на парламентарните групи на НДСВ и ДПС по-късно министър-председателят поиска подкрепата на мнозинството за промени в разузнаването. На срещата е била обсъдена и възможността двете спецслужби да бъдат девоенизирани, с което шефовете им ще бъдат назначавани от правителството.

По непотвърдена информация на днешното правителствено заседание ще бъде внесена заповед за освобождаването на Димо Гяуров. Премиерът нито потвърди, нито отхвърли подобна възможност. Източници от кабинета и от Народното събрание обаче твърдят, че ще бъде предложено поста временно да заеме завеждащият "Териториално разузнаване в НРС". Според тях той се ползва с подкрепата на президента Георги Първанов, който до последно е настоявал за него пред премиера. Киров обаче щял да ръководи службата само докато бъдат приети поправките във военния закон, след което за титуляр отново ще бъде предложен генерал Аспарухов. Очаква се това да стане след Нова година.

Източници от правителството казаха още, че предстоят промени и в НСО. Чухме за това, но не виждаме от какви промени се нуждае службата, коментираха в сряда депутати.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK