Отново опашки на Промахон

Няма проблеми при обработката на  преминаващите автомобили на граничния контролно-пропускателен пункт Кулата.

Това съобщи пресцентърът на МВР.

По информация, получена от дежурния  на ГКПП-Кулата, на съпределния гръцки пункт Промахон чакат за  влизане в страната над 300 товарни автомобила, които образуват  колона от 5-6 километра. Няма проблеми с преминаването на леки  коли и автобуси. На ГКПП-Кулата са взети необходимите мерки за недопускане на нарушения в пропускателния режим от българска страна, информират от МВР.


Български шофьори на тирове се оплакаха в събота, че чакат по няколко денонощия на гръцкия граничен пункт Промахон, за да влязат в България. Опашката от товарни автомобили на гръцка територия според думите им е километрична.

Аз чаках четири денонощия и половина, каза около 13 часа шофьорът на автовоз от Русе Петър Донин минути след като бе влязъл на българска територия. Опашката не мърда. Когато аз се наредих, тя беше около четири километра и половина, сега е по-голяма. Гръцките гранични служители обясняват, че компютрите на нашия пункт не работят, а като преминем, виждаме междинната зона празна и не можем да разберем какво става.

Нашата фирма закъснява с доставката на нови автомобили. Хората чакат, ние не можем да си изпълним графика и контрата остава у нас.

Русенският шофьор посочи, че на опашката били само български и румънски тирове, колегите им от Гърция и от други страни на Европейския съюз нямали подобни проблеми и преминавали бързо. В 90 процента от случаите около празници се получава така, каза още Донин.

От сряда в 12 часа чакам сина си на Кулата, който тогава бе на километър от границата на гръцка територия, каза Марин Анастасов от Кубрат. Дошъл съм да го посрещна, защото е лошо времето. Пътувах с автобус, след това с влак, за да пристигна.Момчето ми се обади, че по това време ще е тук. Вече три вечери плащам по 20 лева за спане в хотел "Зора". По мобилния телефон синът ми каза, че от гръцка страна се оправдавали за задръстването с проблеми в компютрите на нашия пункт. Снощи разговарях с български служители, те отрекоха това да е вярно. Преди малко синът ми съобщи, че ще преградят пътя в знак на протест, защото по четири-пет часа опашката не мърдала и ставало нетърпимо.

Около 30-40 изнервени и недоволни наши шофьори са преградили за около час пътя на моста в междинната зона между двата пункта Промахон и Кулата. Информацията я потвърди и шофьорът на тир от Пловдив Сава Николов.

После настъпи раздвижване и започнаха да преминават български камиони.

Аз чаках около три дни, но никой не ни обясни какви са причините за това задръстване, каза и шофьорът Атанас Ангелов от пазарджишкото село Варвара. Други негови колеги не пожелаха да правят изявления пред журналисти или предпочетоха да останат анонимни, опасявайки се, че биха си имали неприятности с гръцките гранични власти занапред, ако го направят.

Същевременно на българска територия нямаше никаква опашка от автомобили, чакащи да преминат в Гърция. Началникът на митница Кулата Станислав Павлов, че преди двайсетина дни е имало промяна на компютърната система, използвана на съпределния гръцки пункт. Той предположи, че вероятно това е причина за по-бавната работа. Павлов съобщи също, че на нашата митница работели двойно повече служители на смяна отколкото на Промахон.

Ние, допълни Павлов, използваме четири компютъра, имаме и един резервен. През миналите дни сме ги спирали само за два часа за профилактика.

На Кулата капацитетът за пропускане на товарни автомобили в едната и в другата посока е близо 800 коли на денонощие, каза още митническият шеф.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK