Кабинетът направи три назначения преди Нова година

На последното си за годината заседание в събота правителството назначи нови ръководители на три държавни институции - Агенцията за малки и средни предприятия, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и на новата Агенция за приходите.

Иглика Станчева беше освободена като председател на Агенцията за малки и средни предприятия и беше назначен Ангел Деспотов. От 1990 година досега той е управлявал и е бил съдружник в "Техника холдинг". Като мотив за смяната вицепремиерът Николай Василев изтъкна, че малките и средните фирми, които ще са приоритет в дейността на ръководеното от него министерство през 2003 година, се нуждаят от човек с визия, човек от бизнеса, който познава проблемите, за да помага за развитието на този тип предприятия. Деспотов заяви, че през януари ще започне работа по изграждане на информационна система за малки и средни предприятия, която да бъде като виртуален каталог в помощ на инвеститорите при избор на конкретни подизпълнители и производители на стоки и услуги.

Главният дилър на "Булбанк" и председател на Българската дилърска асоциация Бисер Манолов ще поеме поста председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Решението на кабинета за него влиза в сила от 1 февруари 2003 година. Манолов замества досегашния шеф на фонда Милети Младенов, чийто четиригодишен мандат изтича. От събота влезе в сила и Законът за банковата несъстоятелност, който възлага на фонда да администрира банковата несъстоятелност. Фондът вече ще може да назначава и освобождава синдика на банката, да контролира извършените от него сделки, да извършва проверки на място. С влизането в сила на закона фондът поема контрола върху четири банки - "Кристалбанк", ТБ "Славяни", "Капиталбанк" и "Балканска универсална банка".

Новата Агенция за приходите ще се оглавява от главния данъчен директор Николай Попов, реши още кабинетът. Тя няма собствен персонал, а ще ползва администрацията на Главна данъчна дирекция, която до края на 2004 година ще се влее в агенцията. Агенцията ще контролира събирането на данъци и задължителни осигуровки и ще създаде облекчен режим на внасяне на задълженията към хазната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK