Индустриалните зони може да влязат в Закона за чуждестранните инвестиции

Текстовете на Закона за създаването на индустриални зони може да влязат като изменение и допълнение на Закон за чуждестранните инвестиции, съобщиха от Министерството на икономиката. Това е един от обсъжданите варианти, още повече че Законът за индустриалните зони не фигурира в законодателната програма на правителството за първото полугодие.

Подготвеният от ведомството на Николай Василев законопроект за зоните не беше одобрен от правителството през ноември миналата година. Най-сериозни възражения тогава имаха вицепремиерът Лидия Шулева и финансовият министър Милен Велчев. Причините за това бяха включените в закона преференции инвеститорите да плащат най-ниската ставка данък печалба, който от тази година е нула за общините с висока безработица, и да ползват по-благоприятни трудови отношения, различни от предвидените в Кодекса на труда.

Предвидените привилегии включваха и заобикаляне на действащи разпоредби, свързани с държавната и общинската собственост. Проектът предвижда инвеститорите да могат в подобни зони да ползват безвъзмездно с право на строеж поземлени имоти за 50 години без търг или конкурс. Освен това предприемачите ще получат и правото безвъзмездно да ползват необитаваните обществени сгради на територията на зоната.


Според законопроекта нужните за инвестиционните проекти разрешения и регистрации ще се издават до 30 дни от подаването на документите в съответните служби. Според зам.-министъра на икономиката Никола Янков законопроектът не трябва да се променя драстично, за да не се загуби смисълът от създаването на зоните. Не е изключено вместо в закона да се записва, че разпоредбите на Кодекса на труда не важат за територията на зоните, първо да се направят промени в самия кодекс, свързани с полагането на труд в тях, обясниха от икономическото министерство.

Един от възможните варианти беше законът директно да се внесе в парламента чрез депутати, без да се одобрява от министрите. По-късно обаче този вариант беше отхвърлен като "неколегиален". Становища по закона трябваше да предадат всички работодателски организации. До този момент обаче в икономическото министерство няма постъпили предложения от тяхна страна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK