Грешни разписания застрашават сигурността на автобусите

Разписанието на "Етап Адрес" по линията София - Варна е одобрено с техническа грешка още преди две години, която принуждава шофьорите да карат със скорост над 80 км в час, съобщи председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов. Автобус на компанията, пътуващ по линията, се обърна и при катастрофата загинаха двама младежи.

Грешката била одобрена от варненския транспортен отдел и задължава компанията да пътува за два часа от София до Велико Търново вместо за 2.30 ч, обясни Крумов. Впоследствие Министерството на транспорта не открило грешката. От ведомството признаха, че действително в разписанието има техническа грешка. Експертите поясниха, че изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" вече е изпратила писмо до варненския областен управител за корекция.

"За да не се допускат подобни грешки, проверяваме всички разписания чрез автоматизирана система, но това ще отнеме време", каза началникът на дирекция "Автомобилни превози" в агенцията Красимир Каладжиев. Той поясни, че агенцията работи по въвеждането на зимно и лятно разписание на автобусите. В момента действат около пет хиляди разписания за междуградски превози. Според данни на Съюза на превозвачите по линията София - Варна от 27 разписания само седем се съобразени с безопасната скорост за движение. "Пътниците по тази линия участват в зловеща лотария и не е ясно дали въобще ще стигнат до Варна", твърди Крумов. Според него рекордьори по линията София - Бургас са две компании, чиито автобуси се движат със средна скорост 104.5 км в час. Експерти от транспортното министерство признаха, че контролът за скоростта е занижен.

Незабавно да бъде въведено зимно разписано по линиите София - Варна, София- Бургас, София - Русе и София - Хасково, като скоростта на автобусите се ограничи до 60-70 км в час, за да се гарантира сигурността на пътуването, предлагат от Съюза на превозвачите. Според Крумов въвеждането на зимното разписание вероятно ще доведе до хаос в движението на влакове и автобуси, защото ще бъдат нарушени всички съществуващи връзки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK