Креймър се срещна тайно и със зам. главния прокурор

Аташето по правните въпроси в посолството на САЩ у нас Керън Креймър и дипломати от американското консулство в сряда се срещнаха със зам. главния прокурор Христо Манчев и с шефа на отдела за борба срещу корупцията Петьо Петков. Разговорът беше неофициален и продължи близо час и половина. Според пресаташето на прокуратурата Петя Цолова срещата е по инициатива на американците, които обаче отказаха всякакъв коментар за нея, а след края на разговора си тръгнаха през служебния вход, за да избегнат въпроси.

Това беше работна среща, заяви Христо Манчев, като отказа да конкретизира какво точно са обсъждали американските дипломати и прокурорите. Ние работим във връзка с важни неща не само за България, но и за САЩ, лаконичен беше зам. главният прокурор. Той уточни, че по време на разговора са били засегнати няколко теми, но корупцията не е била сред тях.

Самата Креймър беше видимо учудена от проявения медиен интерес, тъй като официално съобщение за срещата нямаше. Имам среща с двама прокурори, с които ще обсъдим въпроси от взаимен интерес, заяви тя на влизане. Накрая, близо два часа след като американските дипломати влязоха при прокурорите, стана известно, че делегацията всъщност си е тръгнала. Прокуратурата има много служебни изходи, обясни Цолова. Тя не успя да конкретизира какви договорености са били постигнати зад блиндираните врати. По неофициална информация дипломатите са обсъдили с прокурорите замесването на Креймър в скандала със сина на председателя на Конституционния съд Христо Данов, както и ситуацията в съдебната власт.


Ден по-рано Креймър и зам.-посланикът на САЩ Родерик Мур проведоха близо двучасов разговор с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Официално беше съобщено, че са обсъждани идеи за сътрудничество в борбата с престъпността. На излизане Мур квалифицира като несериозен скандала от миналата седмица, в който беше споменато името на Креймър. След интерпретация на изказване на вътрешния министър Георги Петканов тя беше припозната като русата жена от американското посолство, която е предложила подкуп на Веселин Данов, за да реши баща му - председател на Конституционния съд, делото срещу главния прокурор Никола Филчев.

--------------------------------

Опозицията подготвя и разиграва сценарий за дестабилизация на управлението, заяви в сряда министърът на вътрешните работи Георги Петканов пред БНР. Той уточни, че това е мнение, което не се основава на информация от службите. Министърът каза още, че не изключва бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов да е знаел за подслушването и нарочно да е говорил с толкова хора, за да предизвика скандал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK