Отлага се строежът на спорен бизнес център

Строежът на бизнес центъра до руската църква в София едва ли ще започне през лятото, както планира инвеститорът "Ащром", стана ясно в четвъртък от изявление на главния архитект на столицата Стоян Янев.

Според източници от дирекция "Архитектура и градоустройство" в общината частичното изменение на градоустройствения план на района, което разрешава унищожаването на градинката и изграждането на бизнес сградата, още не е влязло в сила. При това положение корекцията трябва да се обяви пред обществеността, като противниците на проекта могат да пренесат спора в съда. При подобен сценарий строежът може да се забави дори с пет години, прогнозира Янев. Той за пореден път се закани да не даде разрешително за строеж на израелската компания "Ащром", която притежава терена от 1998 г., но още не може да се разпорежда с него.

Кметът Стефан Софиянски продължава да търси алтернативен имот, с който да компенсира "Ащром" и да запази градинката, съобщи пред участниците в общественото обсъждане председателят на комисията по околна среда в общинския съвет Мария Харбова. Според нея до изграждането на бизнес център до руската църква няма да се стигне. Главният архитект на София потвърди, че общината ще предложи на предприемачите имот зад църквата. От "Ащром" съобщиха, че не са получили подобна оферта и не могат да коментират.


Всички твърдения за замени на терени са безсмислен шум - ако общината наистина искаше да няма бизнес център до руската църква, не трябваше да продава своята част от набелязания имот на израелците, заяви председателят на Съюза на архитектите Танко Серафимов. Той припомни, че по план сградата ще се изгради на два съседни имота, като половината от единия е бил собственост на кметството, а останалите терени са реституирани на наследници на рода Балабанови. Няма юридически и градоустройствени причини, който да спрат строежа на бизнес центъра до руската църква, категоричен е Серафимов. Според него евентуална замяна на терени ще означава и нов конкурс за архитектурен облик на бизнес центъра и допълнително забавяне.

Все още няма и яснота по какъв проект ще се строи. В обявения от "Ащром" национален конкурс, който приключи в началото на декември, не беше избран победител, а три предложения получиха втора награда. Проектите вече са коригирани според препоръките на инвеститора и 12-членното жури. Остава "Ащром" да избере едно от предложенията. Плановете на израелците са да инвестират между 6 и 10 млн. долара в строежа. Сградата ще бъде с обща разгърната площ от 8400 кв.м, от които 3000 кв.м под земята. Досега "Ащром" е похарчила над 1.5 млн. долара за купуването на терена и организирането на архитектурния конкурс.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK