Липсата на правилник бави трудовия арбитраж

Липсата на правилник за дейността на Националния институт за помирение и арбитраж забавя започването на реалната му дейност, въпреки че той е сформиран от половин година. "Такъв институт трябваше да бъде създаден още преди година, както е заложено в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, но инициативата от страна на Министерството на труда се забави", заяви юристът на КНСБ Чавдар Христов, който е член на надзорния съвет на новия орган.

Още през лятото на 2002 г. от ведомството на Лидия Шулева обявиха, че институтът започва работа и трудовите спорове ще започнат да се решават по-бързо. За това настояват и от Върховния касационен съд, който сега е затрупан от трудови дела, които гледа като последна инстанция. Новият орган има статут на изпълнителна агенция към министерството. В него с равни квоти участват представители на синдикални и работодателски организации, както и държавни експерти. Зам.-министърът на труда Валери Апостолов е избран за председател на съвета. Негови заместници са Чавдар Христов от КНСБ и Кирил Александров от Съюза на частните предприемачи "Възраждане".

От Министерството на труда обясниха, че все още не е определен бюджетът на института. Предстои и изработването на правилника. На арбитраж трябва да се решават не само колективните трудови спорове, но и правото на служителите да стачкуват.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK