Пламен Петров размести бордовете в транспорта

Само служители с магистърска или бакалавърска степен на висше образование или еквивалентна, получена в чужбина, ще представляват държавата в търговските дружества на Министерството на транспорта и съобщенията. Това гласят изискванията към членовете на съветите на директорите, одобрени от министър Пламен Петров.

Предимство при определянето на кандидатите ще са опитът, квалификацията и степента на владеене на езици. В структуроопределящи компании като БТК, БМФ и РВД ще влизат членове на политическия кабинет на министъра и експерти на министерството. Вчера Пламен Петров извади от борда на пристанище Варна парламентарният секретар на ведомството Делян Пеевски, който е третокурсник в Нов български университет. Главният секретар на министерството Красимир Стоянов беше заменен с началника на Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация" Иван Бачев в борда на летище Бургас. Директорът на Агенцията за икономически анализи и прогнози Цветан Манчев пък беше сменен от Рени Янакиева в "Балкан ер тур". Нов член на съвета на директорите на "Транскомплект", който е в процедура на приватизация, стана Искра Бонева. От управителното тяло беше освободен Ивайло Ненов.

С вчерашното си решение Пламен Петров изпълни препоръката на парламентарната група на НДСВ, зам.-министрите и членовете на политическия кабинет да не участват в повече от два директорски борда и в управителните тела да не влизат случайни хора. Той е първият министър, който огласи изисквания за членовете на бордовете. В скоро време се очаква това да направи и вицепремиерът Николай Василев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK