“Винком” АД - Бургас внедрява ново оборудване за 1 млн. евро

Ново оборудване за около един милион евро внедрява "Винком" АД-Бургас. Едновременно с това изцяло е подновена производствената линия и резервоарите за съхранение на вината. Това съобщи за "Дневник" търговският директор на дружеството Тодор Тодоров. През миналата година в завода е направена инвестиция в оборудване, произведено от италианската компания "Кадалпе", като размерът й е бил 1.5 милиона лева. Това е станало по проект, одобрен от програма САПАРД. Сега дружеството разполага с три линии за бутилиране на вина. Две от тях са за студено стерилно бутилиране, като капацитетът им е съответно 2.5 хиляди бутилки на час и 4 хиляди бутилки на час. Третата линия за бутилиране на "Винком" АД работи по технологията "топло бутилиране" и капацитетът й е 4 хиляди бутилки на час. В предприятието са внедрени също така и модерни преси на германската фирма "Вилмес", хладилна инсталация на "Алфа Лавал", машина за опаковка на вино "Бег ин бокс", допълни Тодоров.

Капацитетът за бутилирани вина на бургаския "Винком" е 10-15 милиона бутилки годишно. Линиите за студено стерилно бутилиране отговарят на всички изисквания на Европейския съюз. Оборудването позволява на "Винком"-Бургас да изнася на международния пазар висококачествена продукция. Относителният дял на експорта в приходите от продажби на дружеството е 75-80%. Компанията изнася в повече от 15 държави, като около 90% от износа са собствени търговски марки. "Винком"-Бургас е регистрирал повече от 30 търговски марки, в това число и пет по Мадридската спогодба, по която е регистриран и знакът на дружеството. Сред по-известните марки на предприятието са Burgus, "Южен бряг", "Шардоне от Южния бряг" и "Просенишко вино".

"Винком" АД-Бургас е 100% частна собственост от 1998 година. Капиталът му е 3 111 700 евро, дълготрайните материални активи са на стойност 3 437 930 евро, а осъществените продажби през изтеклата година са за приблизително 10 милиона евро. В края на миналата година дружеството влезе като юридическо лице в надзорния съвет на "Инвестбанк" (бивша "Нефтинвестбанк").

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK