Българските учени в Антарктика ще започнат проект за наблюдение на пингвините

Последната група учени от българската антарктическа експедиция заминава на 18 януари. Четиримата ще пристигнат на о. Ливингстън на 29 януари. Това съобщи ръководителят на 11-та българска антарктическа експедиция Христо Пимпирев. В групата са геолозите Димо Димов и Марин Иванов, инж. Николай Станчев и Христо Пимпирев. Те ще пътуват за ледения континент с испанския военен кораб "Лас Палмас".

Тежките метеорологични условия на острова са нанесли щети върху българската полярна станция "Св.Кл.Охридски" и заминалите по-рано участници в експедицията са я ремонтирали, каза Пимпирев. Ако времето се подобри, тази година ще направим опит да монтираме в базата пречиствателна станция за отпадни води, добави той.

В средата на февруари на българската полярна станция се очаква да пристигне министърът на външните работи Соломон Паси, съобщи Пимпирев. По негови думи през този антарктически сезон няма да може да започне изграждането на православния храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" на о. Ливингстън, чийто основоположен камък беше поставен по време на 10-та българска експедиция.


През този сезон ще продължи проучването на скалите в района и ще започне работата по орнитологичен проект - нова технология за наблюдение на пингвини. Българските учени ще имплантират чипове в тялото на пингвини, с които ще могат да следят тяхното поведение.

България подписва Антарктическия договор без право на глас през 1978 година. През 1998 година страната ни е приета за постоянен член на организацията и заедно с още 26 държави има право на вето по всички въпроси, отнасящи се до съдбата на тази една десета част от планетата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK