От бившата комисия "Андреев" се дистанцират от Методи Андреев и Евгени Димитров във връзка с жалбата им до ВАС

"Правомощията на Методи Андреев и Евгени Димитров в качеството им на председател и заместник-председател на комисията за разкриване на документи и установяване на принадлежност към бившата ДС и към бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб са прекратени с влизането в сила наЗакона за защита на класифицираната информация и те нямат правода  ползват името и печата на комисията, както и да подписват документи".

Това пише в декларация, подписана от четирима членове на т. нар. комисия "Андреев"  - Христо Марински, Мохамед Реджеб, Владимир Велков и Веселин Ангелов, адресирана до председателя наНародното събрание, до премиера, главния прокурор и ВАС. 

"Като бивши членове на комисията се дистанцираме от действията на Методи Андреев и Евгени Димитров, свързани с жалбата им до ВАС за спиране на изпълнението на министерското постановление за създаване на държавна комисия по сигурността наинформацията и за уреждане на отношенията във връзка с прекратяването на дейността на комисията за разкриване на документи и установяване на принадлежност към бившата ДС и към бившето разузнавателно  управление на Генералния щаб, както и всички техни последващи писма и действия, адресирани до различнидържавни органи и институции", пише в документа. 


"Не сме вземали решение за процесуално представителство на Евгени Димитров пред ВАС и не сме го упълномощавали да ни представлява, посочват четиримата членове на комисията. Молбата до ВАС за спирането на изпълнението на министерското постановление е личен мотив, който не изразява нашето становище,ние смятаме, че всички действия на горепосочените лица са в посока решаване на лични дела", пише в декларацията. Извършените от тях действия изхождат от двамата в качеството им на физическилица, се посочва в документа.

Във връзка с образувано административно дело по жалба на Евгени Димитров на 19 декември м. г. с определение петчленен състав на ВАС спря изпълнението на постановлението на МС за създаване на комисия по сигурността на информацията и за уреждане на отношенията във връзка с прекратяването на дейносттана комисията "Андреев". Съдът тогава прие, че спирането на  изпълнението на нормативен акт е временен защитен механизъм и насрочи за 17 януари разглеждането на административното дело в открито заседание пред петчленен състав на ВАС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK