Октай заплаши да саботира форума на ДПС

Изключеният от ДПС депутат Осман Октай обяви в понеделник, че създава движение "Демократично крило" в ДПС. По думите му в движението вече членували "десетки основатели на ДПС, бивши и настоящи членове на Централния съвет, областни и общински ръководители и активисти". Седмица след като Софийският районен съд уважи иска на Октай за клевета и осъди Доган да му изплати един лев, някогашният заместник-председател на ДПС свика пресконференция, на която отправи обвинения към бившия си лидер за политически и икономически злоупотреби, включително за участие в така наречения възродителен процес. През октомври миналата година Октай беше изключен от движението с мотива, че е злоупотребил с партийни пари.

В пресконференцията в понеделник участваха и бившите областни лидери на ДПС в Сливен, Ловеч и Пазарджик Мустафа Хатиб, Бахтияр Караали и Асим Адем, които през ноември 2001 година бяха отстранени по решение на Ахмед Доган. По думите на Октай техните пълномощия били отнети в нарушение на устава. От името на "Демократично крило" той поиска на насрочената си за 15 февруари пета национална конференция ДПС да възстанови изключените от движението активисти, да отмени всички решения за изключване и снемане от длъжност на членове на Централния съвет, на Централното оперативно бюро, на областни и общински съвети, депутати и основатели на партията. Октай призова още възстановените да бъдат допуснати за участие в предстоящата конференция.

Потърсени за коментар от ДПС припомниха, че уставът им не позволява създаване на фракции в партията. Депутати заявиха, че приближените до Октай няма да присъстват на конференцията, защото не са избрани за делегати. Не виждам по какъв начин тези хора смятат да повлияят на конференцията, а и не вярвам да се стигне до сблъсък пред вратите ни, заяви Кемал Еюп.


Бившият съратник на Доган се обяви още за отмяна на решението на ДПС за стратегическо партньорство с БСП. Октай призова да се избере комисия за разследване на финансови злоупотреби, финансирането на ДПС и корупция, както и комисия за установяване на виновните за унищожаване на партийния архив до 1996 година. "Демократичното крило" предлага също промени в устава на ДПС, така че лидерът и всички членове на ръководството да се избират с тайно гласуване. Ако конференцията не приеме исканията ни, ще атакуваме легитимността на форума пред прокуратурата и съда, декларира Осман Октай.

- - - - -

Октай разпространи 11 писмени въпроса към Доган, в които пита има ли ДС отношение към сценария за създаването на нелегалната организация Национално свободително движение на турците в България през 1985 година. Той призова Доган да отговори още дали е участвал в изготвянето на доклад за етнохарактеристиката на турското население в България, възложен от ЦК на БКП в началото на 80-те години на философския институт, в който е работил тогава Доган. На базата на този доклад ЦК и ДС са изготвили стратегията за възродителния процес, твърди Октай.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK