Нови пропуски ограничават достъпа до ГКПП

Служителите на шестте служби, които са представени на гранично-пропускателните пунктове, както и физическите и юридическите лица, които работят там, ще трябва да си извадят нов пропуск, за да бъдат допуснати в зоната. Това става ясно от наредба на Министерския съвет за ГКПП-ата, която е била обнародвана през май миналата година, но се изпълнява в момента.

Според текстовете в документа представителите на министерствата на вътрешните работи, финансите, регионалното развитие, земеделието, здравеопазването, транспорта и съобщенията, които и в момента работят на ГКПП-ата, трябва да подадат документите си отново, за да получат нов пропуск, който е валиден само за пункта, на който работят, и изтича след една година. В случай че служителите бъдат пренасочени към друг пункт, те трябва да представят същата карта и заповедта за преместване или да си извадят временен пропуск, който е валиден 24 часа. Служителите на търговските дружества, които са допуснати да извършват дейност в тези зони, също ще получат карти.

При подаване на заявление за новите пропуски всички ще трябва да доказват чисто минало чрез документ, че не са осъждани и срещу тях не се води следствено дело. "Има и ред други критерии, чрез които проверяваме, но те са вътрешни и са твърде много, за да ги обясня", заяви директорът на национална служба "Гранична полиция" ген. Валери Григоров. Според наредбата в случай на отказ да се издаде пропуск лицата нямат право да обжалват решението.


"Целта е да прочистим зоните от физически и юридически лица, които имат престъпни контакти или просто нямат работа по границата. Това обаче по никакъв начин няма да затрудни или забави клиентите. Който има да декларира стока, ще го прави и ще си тръгва свободно, същото се отнася за проверката на документите", каза още ген. Григоров, под чието ръководство става преиздаването на пропуските. По думите му процесът тече от три месеца и ще приключи през март.

Преиздаването на пропуските, което важи и за митничарите, съвпадна с процеса по засилване на мерките за сигурност в клоновете на агенцията, което беше провокирано от атентата срещу експерта на "Краун ейджънтс" и член на мобилните групи Кристиян Хенриксен. "Ще въведем нови мерки в режима за допускане до митническите учреждения", съобщи вчера директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов пред радио "Дарик". Чрез новите пропуски служителите ще бъдат контролирани постоянно и няма да бъдат допускани в граничната зоната в извънработно време. Консултации със служителите на британската консултантска компания, която провежда реформата в митниците, продължиха и вчера. Министърът на финансите Милен Велчев лично се срещна с част от експертите и декларира готовност за засилване на сигурността на служителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK