Депутатите отложиха с още седмица доклада за "Гном"

Работната група към парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще забави със седмица доклада си за подслушването на правосъдния министър Антон Станков и по разработката "Гном" срещу бившия шеф на НСС о.з. ген. Атанас Атанасов. Очаква се документът да бъде представен идния четвъртък на извънредно заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи в четвъртък пресцентърът на Народното събрание.

Специалната група беше създадена в края на декември и трябваше да подготви материала си до 25 януари. Депутатите обаче не са получили достатъчно информация от МВР по двата случая - така от парламентарния пресцентър обясниха забавянето.

Народният представител от НДСВ Наско Рафайлов в четвъртък обясни закъснението с "технически проблем, свързан с придвижване на документацията по "Гном". По думите му по материалите трябвало да се работи поне още един-два дни. В кулоарите на парламента вътрешният министър Георги Петканов каза, че е предоставил на работната група всички материали по случая с подслушването на полицая Живко Георгиев, по което беше записан и министър Станков. По случая "Гном" обаче материалите били в прокуратурата, която ги изискала от МВР. Следователно работната група би могла да ги вземе оттам, допълни той.


Министърът не разясни обаче защо по единия случай МВР е могло да даде на комисията материали, а по другия - не, след като и разработката за Живко Георгиев също е предоставена на прокуратурата. Прокуратурата е изискала с едно и също писмо трите разработки - срещу Георгиев, срещу синдикалиста Пламен Симов и срещу ген. Атанасов, стана ясно от документите, с които депутатите от комисията се запознаха още през декември.

Атанас Атанасов бе подслушван по подозрения в шпионаж в полза на САЩ и Великобритания. В рамките на тази разработка МВР е подслушвало и оборотен мобилен телефон на програма на Американската агенция за международно развитие, ползван от съпругата на Атанасов.

Междувременно членът на комисията Йордан Бакалов от СДС се оплака, че МВР не му е предоставило документи по двете разработки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK