Милен Велчев: Частните жилища са потенциал за пазара на ипотечни облигации

Близо 97 на сто от жилищата в България са частни, което е потенциал за развитие на пазара на ипотечни облигации. Това каза във вторник финансовият министър Милен Велчев при откриването на конференцията "Вторичният пазар на ипотечни облигации в Югоизточна Европа". Според него само две години след приемането на Закона за ипотечните облигации у нас България е станала средище за обмяна на информация и контакти по този въпрос в целия регион.

От друга страна, навлизането на най-големите и авторитетни европейски банки след приватизацията на банковия сектор е допълнителен тласък и за развитието на пазара на ипотечни облигации, каза министърът. По думите му анализът на търговските банки показва, че броят на така наречените "лоши кредити" постоянно намалява и в резултат на това цената на кредита постепенно намалява. Според Велчев повишаването на кредитния рейтинг на България на няколко пъти през последната година също влияе за развитието на този пазар и върху решенията на финансовите корпорации да финансират инвеститори, работещи в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK