"Къртици" на МВР тръгват по конкурси за работа

Националната служба за борба с организираната престъпност" (НСБОП) вече ще може да внедрява "къртици" в държавни органи, частни компании и организации. В четвъртък депутатите приеха окончателно промените в Закона за МВР на второ четене без никакви спорове. Вносител на законопроекта е вътрешното министерство. Проверка на "Дневник" установи, че повечето народни представители от опозицията не са разбрали какви текстове са минали.

Условието е агентурата да е във връзка със служебните й задължения и да има доказана оперативна необходимост от внедряването на агенти. От 1997 г. такова правомощие има само Националната служба "Сигурност" (НСС). Начинът, по който ще се осъществява дейността на служителите под прикритие, ще се определи от наредба на Министерския съвет. В нея трябва да бъдат записани и гаранциите срещу злоупотреба. Първоначалното предложение беше това да става с наредба на вътрешния министър, но народните представители от НДСВ решиха все пак да възложат отговорността на правителството.

Шефовете на компании и на ведомства трябва да оказват съдействие на НСБОП, ако службата следи техен подчинен, следва от закона. Според Бриго Аспарухов, депутат от "Коалиция за България" и бивш директор на разузнаването, интересите на организираната престъпност били насочени именно към частния бизнес. Подобна практика съществува отдавна, но не е била записана в закон, твърди Аспарухов. Той обясни, че таен агент означава например офицер от НСБОП или НСС да се яви на конкурс за работа. Ако бъде одобрен, той ще работи под прикритие без знанието на работодателя. Другият вариант е да се вербува служител, ако "къртицата" се провали на теста. Адвокати обясниха, че ако предприемач разкрие агент, който извършва незаконни действия в дружеството му извън посочените хипотези в закона, може да съди него и МВР за причинени вреди.


Като цяло опозицията не намери нищо смущаващо в гласуваната поправка. Депутатите от ОДС Йордан Бакалов и Иво Цанев бяха на мнение, че текстовете в закона позволяват на офицерите от двете служби да се внедряват в частни компании. "След като не е изрично забранено в нормативния акт, значи е възможно", обясни Бакалов.

Представители на частния бизнес обаче заявиха, че са силно смутени от вероятността да им бъдат пратени агенти, които под претекст, че се борят с престъпността, да шпионират дейността на компанията. "Настояваме да получим гаранции, че внедрените агенти няма да работят за конкуренцията, както лесно може да се предположи при масовата корупция у нас", каза председателят на Съюза на работодателите Васил Василев. "Съществуват основателни опасения, че както държавните чиновници заработват по специални тарифи според ранга си, така и служители в специалните служби работят в сътрудничество с престъпни групи. Напоследък все по-често властите сякаш нарочно вземат решения, за да изплашат и прогонят инвеститорите от България. Ако българските предприемачи имаха гаранции, че в правосъдната система нещата са адекватни на западноевропейските държави и на САЩ, не бихме имали нищо против, защото смисълът е да се преследват престъпници", добави Василев.

"Ако е в защита на държавни интереси, е приемливо, но ако е основание за изтичане на конфиденциална фирмена информация, това няма да се отрази добре на бизнеса. Много съм пътувал в Европа, но никъде не съм чул да за подобно нещо", каза Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на "Асарел-Медет". Представители на компании заявиха, че не е ясно какво ще се случи, ако не планират да назначават нови хора, и дали в такъв случай НСБОП ще вербува служители на компанията. За тях остава неясно ще бъдат ли информирани за дейността на агента.

"Според мен тази промяна няма да помогне много в практиката. Създава се излишно напрежение и възможност за медийни атаки срещу министерството. По-голям ефект ще има, ако спрат скандалите между министър и главен секретар", каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Министър Георги Петканов отказа категорично да коментира, тъй като "не искал да гадае кое е прието от парламента и кое не". За мен ще бъде истинско удоволствие да видим заедно текста в деня, в който излезе в Държавен вестник, каза той и отказа да обясни конкретния казус.

Идеята спецслужба като НСБОП да има свои хора във властта и икономическите групировки не е нещо ново, коментираха вчера служители на МВР. Тя беше широко лансирана от вътрешния министър Любомир Начев в кабинета на Виденов в началото на 1995 г. Според полицаи е добре, че НСБОП получава функция да поддържа агентура, тъй като тя е службата, която реално противодейства на организираната престъпност. От 1997 г. досега няма никакъв положителен резултат от внедряване на служители на НСС, твърди бивш ръководен кадър от МВР.

------------

Полицейските органи вече ще регистрират лицата, срещу които е започнало наказателно преследване за извършено умишлено престъпление от общ характер. За целите на регистрацията полицейските органи ще събират лични данни, ще дактилоскопират и фотографират лицата и ще вземат образци за ДНК-профил, когато това е необходимо. Данните ще могат да се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления или за дейности, свързани със защитата на националната сигурност и обществения ред.

------------

ДПС натисна НДСВ за премахването на поправката "Анти-Чорни"

Поправката "Анти-Чорни" в закона за приватизация вчера изненадващо не беше одобрена по време на второ четене в пленарната зала. Текстът (предложен от група депутати от ОДС) посочваше, че не се допускат до участие в приватизацията лица, които са изгонени от България по закона за чужденците и които застрашават националната сигурност.

След натиск от страна на ДПС поправката "Анти-Чорни" не мина, защото в противен случай хората на Ахмед Доган нямаше да подкрепят останалите промени в закона, обясниха за "Дневник" депутати от НДСВ. При подобен развой на нещата законът можеше да не се приеме, казаха те. Не прави чест на Народното събрание да прави текстове, които да засягат определени лица, обяви от залата депутатът от ДПС Юнал Тасим. Веднага след него Валери Димитров предложи текста да отпадне въпреки, че е приет за второ четене в икономическата комисия. В крайна сметка срещу поправката "Анти-Чорни" гласуваха 106 депутати от мнозинството и от "Коалиция за България". За нея се обявиха ОДС и 8 депутати от НДСВ (от Движение "Оборище" Тошо Пейков, Никола Николов, Теодора Литрова и Николай Чуканов, както и Пламен Кенаров, Иван Козовски, Марианна Асенова и Марина Василева). Въздържаха се общо 28 народни представители, сред които 7 от НДСВ. Един от въздържалите се е председателят на парламента Огнян Герджиков, както и зам.-председателят на групата на НДСВ Снежана Гроздилова, Нонка Матова, Николай Бучков, Ралица Агайн, Людмил Симеонов и Господин Чонков.

"България повече не ми е интересна, защото у вас процъфтява корупцията и вземането на пари на ръка, неуважаването към институциите, неподчинението пред закона." Това каза вчера Майкъл Чорни в интервю за радио "Нет". По думите му окончателно е изгубил всякакъв интерес към приватизацията на каквито и да било предприятия в страната. "Когато приключи всичко това и институциите се променят, ще си помисля. Ако ме поканят, ще се върна. Но сега не искам да мисля за това и не искам нищо да знам", каза още Чорни. Запитан какво очаква от приватизацията на "Булгартабак", той каза, че "чиновниците сами на себе си ще я продават или на своите партньори".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK