Легалните автоморги трупат нови загуби

Легалните депа за разкоплектоване на стари автомобили продължават да трупат загуби. Разходите ни са около 1900 лв. на месец, а нямаме нито лев печалба, заяви председателят на браншовата камара "Екоавторесурс" Румен Георгиев. Организацията обединява три от четирите столични компании за разкомплектоване - "Асиго", "Екопрес" и "Катерини".

По данни на Георгиев само към ноември 2002 г. всяко от трите дружество е инвестирало между 50 и 74 хил. лв. за закупуването на техника, изготвяне на документация и осигуряване на специалисти. Наложи се да съкратим някои от работниците, защото нямаме никаква възвръщаемост на средствата, заяви той. Основният проблем е, че задължителното маркиране със стикери на излезли от употреба коли служи като знак за ромите, които вдигат автомобилите, нарязват ги с брадви и ги предават на вторични суровини, обясниха потърпевшите компании. Според тях това става с мълчаливото съгласие на полицията. Почти всяко ромско семейство е направило в двора си незаконна автоморга, заяви Георгиев. Само в София има около 200-300 незаконни депа, добави той. Другият въпрос е, че фирмите нямат право да вдигат автомобили с регистрационни табели, дори и очевидно да са негодни за употреба. Браншовата камара предложи собствениците на стари автомобили да ги предават на компаниите за разкомплектоване заедно с табелите и талона.

Още през октомври 2002 г. браншовиците изпратиха сигнал до Столичната община, екоминистерството, МВР, депутатите и главния секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров, в който обясняват проблемите и причините за невъзможността да събират и разкомплектоват старите автомобили. Легалните центрове за претопяване на стари автомобили се оплакаха, че Наредбата за условията и реда за намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства не работи. Тогава председателят на браншовата камара заяви, че в София няма нито един разкомплектован стар автомобил. Оттогава досега няма никакво развитие на въпроса.


Легалните центрове за разкомплектоване на стари коли в страната са около 90, сочат данните на екоминистерството. Според справката на ведомството в София няма нито едно нелегално автогробище. Само в столицата те са около 150-200, особено в крайните квартали, смятат от браншовата камара "Екоавторесурс".

Близо 60 са незаконните автоморги в страната, най-голям е броят им Пловдив - 23, сочат данните на районните инспекции по околна среда и води (PИОСВ), съобщи главният експерт в отдел "Управление на отпадъците" в екоминистерството Стефан Стефанов. Нелегалните гробища за стари коли са получили предписания от РИОСВ да прекратят дейността си. Към края на миналата година незаконните автоморги бяха 160. До края на 2002 г. те трябваше да подадат документи за получаване на разрешително за третиране на отпадъците от стари коли. По данни на ведомството през 2001 г. в България са регистрирани само 13 365 нови автомобила, а близо 80 на сто от моторните превозни средства са на възраст между 11 и 20 години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK