Петканов е виновен по "Гном"

Министър Георги Петканов е нарушил закони. По време на използването на специалните разузнавателни средства (СРС) спрямо полицая Живко Георгиев и синдикалиста Пламен Симов, както и при разработката "Гном" на генерал Атанас Атанасов, при които бяха записвани и разговори на правосъдния министър Антон Станков, политически лидери, магистрати и журналисти, са извършени закононарушения, за които е отговорен министърът на вътрешните работи. Този извод от проверката, извършена от петчленната работна група, възприе в четвъртък вечер парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, приемайки с 11 на 9 гласа доклада на депутатите Йордан Бакалов и Бойко Рашков. Другият доклад, написан от представителите на мнозинството Наско Рафайлов, Нонка Матова и Касим Дал, е значително по-кратък и търси отговорността за проблемите на по-ниските нива и в противоречивата законова база, обясниха познаващите двата документа на работната група. Докладите са засекретени.

Според приетия доклад министър Петканов е работил по остарели вътрешни инструкции на МВР, несъобразени с действащия от май Закон за класифицираната информация, който изисква да се пазят сведенията, придобити със СРС. С унищожаването на материалите по разработката "Гном" след избухването на скандала вътрешният министър е нарушил грубо Закона за класифицираната информация. Другото драстично нарушение е, че използването на СРС е започнало преди фактическото получаване на разрешението от съда. Като сериозно нарушение депутатите определят и факта, че директно е поискано от съда разрешение за подслушване, докато законът разпорежда да се пристъпи към употреба на СРС, след като са изчерпани всички други средства за събиране на необходимата информация. В този смисъл сред депутатите се води спор дали не е имало и умишлено подвеждане на съдията, дал разрешението.

До вчера парламентарната комисия се надяваше, че ще може да се обедини около обобщен документ въз основа на двата доклада, но в крайна сметка въпросът беше решен с гласуване. Йордан Бакалов смята, че приетият доклад трябва да бъде изпратен на премиера, президента и главния прокурор. Владимир Дончев обаче заяви часове преди заседанието на комисията пред "Дневник", че парламентарната комисия не е задължена да представи на изпълнителната власт заключението от проверката в МВР.

До приключването на броя говорителят на МС Димитър Цонев не бе открит, за да коментира дали премиерът ще поиска да се запознае с изводите от депутатската проверка на двата скандала с подслушвания, разтърсили обществото в края на миналата година и дали ще предприеме действие въз основа на тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK