Юридическите справочници не са това, което бяха

На пазара за правен софтуер настъпи раздвижване. Причината е появата на продукти от ново поколение. Тяхното главно предимство е, че са on-line - тоест интернет базирани и достъпни до абоната от всяка точка на планетата благодарение на юзернейм и парола, които са индивидуални за всеки абонат. Актуализацията се извършва автоматично и незабавно и рискът да се ползва стар нормативен акт или неактуална фирмена регистрация - най-големият недостатък на традиционните справочници, е нулев.

Повечето правно-информационни системи досега са off-line ориентирани - инсталацията е върху компютъра на потребителя. Това е неудобно, защото софтуерът заема много място и не работи под Linux. Актуализацията става чрез дискове, които се изпращат на потребителя, или чрез актуализиране на данните през интернет. Затова очакванията са интересът на юристите да е голям, тъй като мнозина изпитват

неудобството на старата генерация юридически справочници


"Сиела", "Апис 4", "Дигеста" и "Норма". Години наред те бяха достъпни само на компютъра, на който са инсталирани, и това затрудняваше най-вече "мобилните юристи" - адвокатите и юрисконсултите. Мнозина се принудиха да инвестират в лаптопи, за да имат винаги със себе си на десктопа пълния набор от закони. Днес нормативните актове на хартия и оригиналът на Държавен вестник отстъпват на електронните си двойници.

Но всъщност нормативната уредба е най-малкото, което правно-информационните системи могат да предложат на клиентите си. Новият модел е известният в САЩ "Лексис нексис" - това е най-големият правен портал в Щатите, който предлага full service. Американският юрист ползва "Лексис нексис" денонощно, за да чете закони и съдебна практика, за да общува с колеги и дори за да си купи тога или аксесоари за лулата.

Този портал е модел на

най-новата правно-информационна система "Лекс"

Продуктът е собственост на Lex.bg, обявен за "Портален сайт 2002 г." на четвъртия конкурс "Български сайт 2002", организиран от ABC Design & Communication. Юридическият портал принадлежи на адвокатите Георги Димитров, Богдан Петров и Мирослав Огнянов. "Лекс" работи на всякакви компютри, независимо от операционната система и от мощността им. Притежава интелигентна търсачка, която намира нормативни актове по абревиатура. Досега само "Дакси" предлагаше това, но тя пък е ориентирана само към Държавен вестник. "Лекс" съдържа всички нормативни актове, официален и неофициален раздел на Държавен вестник и съдебна практика.

"Лекс" е приемник на "Казус 2000", с която МВР работеше в продължение на няколко години. Продуктът е интегриран в правния портал Lex.bg и предлага демоверсия. Обогатен е с линкове към форум и новини за юристи, както и към база данни с всички адвокати, нотариуси, синдици, съдилища, арбитражи, прокуратури и следствени служби в България.

За да устои на конкуренцията,

традиционният "Апис" беше “ъпдейтнат”

във формат "Апис 5" - интегрирана система върху интранет и интернет платформа с един вход към всички продукти и автоматична интернет актуализация на системата, без да се прекъсва ползването й, както и нова система за разширено търсене. Както повечето системи, "Апис 5" поставя изисквания към компютъра. Продуктът е разработка на компанията "Апис Христович" ЕООД и прави огромна крачка напред откъм база данни - тук може да се намери почти всичко, необходимо на юриста и търговеца.

Новата генерация справочници всъщност започна с "Дакси" - компютърният Държавен вестник с автоматична актуализация. Собственик е "Интерклип" ЕООД на Георги Крушков. За да излезе от шаблона, системата предлага легално фирмено и банково разузнаване, както и документите на Европейската общност на 11 езика.

Новости предлага и системата "Дигеста"

която принадлежи на едноименно ЕООД, което е собственост на доц. Вихър Кискинов - преподавател по правна информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Освен традиционните нормативни актове системата предлага "Дигеста Mail" - бърза компютърна правно-информационна услуга. Абонатите й могат да задават въпроси чрез ключова дума и да получават на мейла си или на GSM-а бърз отговор от базата данни. След всеки нов брой на Държавен вестник, на юридическо списание или нова юридическа книга, въпросите се обработват от "Дигеста Mail" автоматично.

Системата "Сиела", собственост на издателска къща "Сиела" и адвокат Иван Тодоров, бори конкуренцията с

версия на българското законодателство на английски език

хипервръзки и препратки между логически свързани документи и към основната база данни. Софтуерът позволява автоматично преминаване от българските актове към английския им еквивалент и обратно. "Сиела" все още работи на принципа на актуализацията - с компактдиск или по е-мейла. Освен това има изисквания към компютъра и програмния продукт, на който се работи - необходима е голяма памет. Сред екстрите на "Сиела" са Практиката на Апелативните съдилища, на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), решенията на Комисията за защита на конкуренцията, нормативните актове на Европейския съюз, статии и коментари, приложение "Нотариат", английски юридически речник, речник на легалните дефиниции и виртуален секретар.

"Норма" е една от първите системи. Гордостта на собствениците й от "Норма" ООД е, че компанията е носител и на златен медал от Международния пловдивски панаир (1994 г.) и е удостоена със сребърен лъв на Националното изложение "Произведено в България" - 1997 г. През 2002 г. "Норма" ООД е покрила стандарта за качество ISO 9001:2000. "Норма" предлага възможност за работа с Windows и DOS софтуер. . Актуализация на данните се извършва след всеки брой на Държавен вестник чрез CD-ROM, дискети или интернет.

Клиентите

Вече почти няма юрист в България, който да не ползва услугите на правно-информационна система. Продуктите обаче са насочени към по-широк кръг клиенти. Една от таргет групите са компаниите и затова юридическите справочници вече преливат от корпоративна информация. Предлагат се счетоводни баланси, информация за обществени поръчки и конкурси, митнически справки, лицензи и всякакви данни, които могат да бъдат полезни на търговците. Тук повечето собственици на юридически софтуер откриват ниша, която все повече ще се разраства и ще дава хляб за нови продукти. Освен разнообразието на услугите цените на продуктите също са от голямо значение (виж таблицата). Тенденцията е информационните продукти да поевтиняват и това е едно от обясненията за нарасналото търсене.

Трудно е да се направи справка кой какъв правно-информационен продукт ползва. Факт е, че държавните институции са абонирани предимно за "Апис", но те са най-консервативните клиенти. Частните компании са по-гъвкави в това отношение. Мнозина са клиенти на повече от една система заради различните екстри, които предлагат. Такъв е случаят с "Дакси", която обикновено дублира някоя от базата данни, които не се актуализират автоматично, но за сметка на това разполагат с богата съдебна практика. По информация от сайта на "Дакси" негови клиенти са Министерският съвет, Висшият съдебен съвет, Световната банка, БТА, БНБ, Райфайзенбанк, АЕЦ, "Булгаргаз", "Делойт & Туш", "Сименс", "София Франс ауто",

ГУ Митници, ТБ "Хеброс", БНТ, Българо-американска кредитна банка и дузина големи компании. От "Лекс" казват, че по време на първоначалната промоция 16 000 души са проявили интерес към продукта им.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK