Иван Сотиров стана син кмет на район "Средец" с подкрепата на БСП

Иван Сотиров беше избран за кмет на столичния район "Средец" с гласовете на СДС и БСП в общинския съвет. Мястото остана вакантно след смъртта на Емилиян Тодоров. Столичният кмет Стефан Софиянски номинира Сотиров за втори пореден път, след като на миналата сесия кандидатурата му не успя да събере необходимото мнозинство.

В понеделник Сотиров, който беше шеф на предизборния щаб на Софиянски през 1999 година, получи 36 гласа "за", 11 "против" и 8 "въздържал се". Преди гласуването в личен разговор председателят на групата на социалистите Тодор Модев го успокоил, че може да разчита на тях. По-късно новият кмет каза, че оценява подкрепата на БСП като признание за личните му качества и професионалната му работа. Против Сотиров гласува групата на "Радикалите" на Евгений Бакърджиев, когото Сотиров критикуваше остро, докато беше шеф на СДС-София.

Междувременно столичният кмет отказа да се подпише в организирана от журналистите общинари подписка срещу необоснованите уволнения в БТА с аргумента, че не бил запознат с проблема. Миналата седмица Софиянски покани генералния директор на държавната агенция Стоян Чешмеджиев да отрази визитата му в Брюксел. Почти всички съветници начело с председателя Антоан Николов, заместниците на Софиянски и журналисти се включиха в подписката, подкрепяща журналистите в БТА. Събраните 83 подписа ще бъдат изпратени на президента, председателя на парламента, на премиера и на самия Чешмеджиев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK