Битката за постове в касата се разраства

Директорите на 28-те районни здравноосигурителни каси ще бъдат принудени да се явят на нови конкурси, въпреки че са назначени на безсрочни трудови договори след същата процедура. Според промените в Закона за здравното осигуряване конкурсите се насрочват до месец, след като бъде избран новият директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Очаква се това да стане следващия вторник. След конкурсите е възможно много от директорите да се разделят с постовете си, а новото ръководство на касата и НДСВ ще използват повода, за да назначат свои приближени, тъй като много от шефовете в момента са кадри на СДС, заявиха от районни каси.

Във вторник петчленната комисия на управителния съвет (УС) на НЗОК реши във вторник да бъдат обявени оценките на писмените разработки на тримата кандидати за шеф на касата. Те са членът на УС Димитър Петров, икономическият директор на болница "Св. Екатерина" Андрей Марков и бившият зам.-директор на НЗОК Дечо Дечев. Също във вторник ще бъде и събеседването с кандидатите, получили оценка над 4.50, обясни председателят на УС и зам. финансов министър Кирил Ананиев.


Кандидатурата на Димитър Петров, който е и съветник по законодателството в парламентарната здравна комисия, се ползва с личната подкрепа на председателя й Атанас Щерев и на голяма група депутати от НДСВ. Вчера Петров нарече спекулации твърденията, че е протеже на Щерев. Кандидатът опроверга и информацията, че е бил освободен като член на борда на директорите на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" заради лошо управление на финансовите средства. По-късно Щерев заяви, че директорът на касата трябва да е човек, който носи политическа отговорност. Като важни моменти от работата на НЗОК той определи сроковете за изграждане на информационната система на касата и завършване на преговорите с лекарите и стоматолозите по най-справедливия за всички страни начин.

Другият кандидат за директор на касата Андрей Марков също се ползва с подкрепата на лоби в НДСВ. Финансова ревизия на Държавния вътрешен финансов контрол от 2000 г. е установила, че като икономически директор на болницата на проф. Чирков "Св. Екатерина" Андрей Марков е извършил административни нарушения. "Счита се, че лихвата по кредит на болницата за 173 хил. лв. не е била изплатена в подходящ момент. Това обаче беше решение на ръководството на болницата", обясни вчера икономистът. В тридневен срок неуспелите кандидати могат да обжалват процедурата за избора.

Междувременно касата и лекарският съюз продължават преговорите по здравния договор за 2003 г. Двета страни са се договорили болниците, които при акредитацията са получили най-ниската оценка 0, да нямат право да сключват договори с НЗОК за клиничните пътеки, съобщи пресцентърът на институцията. Такива договори ще могат да се сключват извън предвидените срокове, ако лечебното заведение изпълни дадените му от акредитационната комисия предписания и повиши оценката си. Другото условие е болниците да отговарят на изискванията, заложени в клиничните пътеки за апаратура и квалификация на медицинския персонал. За заплати на персонала от държавните и общинските заведения ще отиват 40 на сто от парите, получени по пътеките.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK