Вносители и търговци на ветеринарно-медицински продукти подкрепят протеста на птицевъдите

Сдружението на вносителите, търговските представители на чужди фирми-производители и лицензирани търговци на едро с вентеринарно-медицински препарати /ВМП/ продкрепя протеста на Съюза на птицевъдите в България. 

В декларация до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министрите на икономиката, на финансите и на земеделието,  от сдружението заявяват, че не са съгласни с неефективния митнически и финансов контрол върху вноса на птичи продукти, което води отрасъла птицевъдство до фалит.

Според вносителите и търговците на ветеринарно-медицински препарати същият проблем имат и останалите животновъдни отрасли - свиневъдство, говедовъдство и овцевъдство.


Сдружението прогнозира, че воденето на българското птицепроизводство към фалит ще доведе до загуби и за представяните от него световноизвестни фирми, които инвестират в българското  животновъдство над 5 милиона лева годишно. Сред тях са лидери във фармацевтичната индустрия като Байер, Биофактори, Биовест - Пещера, Новартис, Ноак, Рихтер и други.

Сегашното сътояние създава изключително неблагоприятен имидж на България по отношение на чуждестранните инвестиции в страната, се посочва в декларацията.

От Съюза на птицевъдите в България обявиха, че организират Национален протестен митинг на птицевъдите от цялата страна на 21 февруари в София. Едно от основните им искания е държавата да се намеси и защити националния пазар и производство, като спре вноса на пилешко месо от чужбина.

Междувременно на мирен протест срещу аграрната политика на правителството на моста на река Тунджа край сливенското село Крушаре в сряда по обяд се събраха около 200 селскостопански производители от района.

Участниците започнаха протеста си с едноминутно мълчание в памет на Апостола. Ораторите категорично се разграничиха от проявите на земеделския лидер Яне Янев и заявиха, че техните искания не са политически, а икономически и професионални.

Ораторите на митинга заявиха, че вина за ниските изкупни цени на селскостопанската продукция и скъпите горива, торове, препарати и семена  имат "сегашните управници", които според тях са ги "изтъргували за лични и корпоративни интереси" на приближени фирми. Те се оплакаха, че страдат от безконтролен внос на сухо мляко, свински изрезки, пилешки разфасовки, яйца, фуражи, плодове и зеленчуци със съмнителен произход и качество.

Участниците в митинга заявиха, че ще продължат с протестите на 5 март.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK