Регулатор бави навлизането на бизнеса във ВиК услугите

Създаването на водния регулаторен орган се забавя с 6-7 месеца, а той е важен за навлизането на частния сектор във ВиК услугите и за контрола върху цените на водата. Това заяви в сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, който откри семинара "Навлизане на частния сектор във ВиК системите".

Дейността на регулатора трябва да бъде регламентирана със закон до средата на годината. Той трябва да заработи най-рано от 2004 г., като това е един доста оптимистичен срок, посочи Церовски. За модернизацията на ВиК инфраструктурата са необходими около 5-6 млрд. лв., каза още министърът. В бъдеще цените на водата трябва да достигнат такива стойности, че да покрият вложените в тях инвестиции, добави той. Сега един от основните проблеми на този сектор в България са загубите по тръбопроводната мрежа. Анализ сочи, че те са по-големи при общинските водни дружества, отколкото при държавните, каза председателят на Българската национална асоциация по качеството на водите инж. Атанас Паскалев. Според него в страната има добра правна рамка за развитието на услугите във водния сектор. Създаването на водните сдружения е трябвало да стане с конкурс, защото сега се създава чувството, че те са направени заради хората в тях, каза още Церовски. Той се обяви за прекратяване на дейността на сдруженията, създадени по този начин. Предстоят смени в ръководствата на две-три ВиК дружества, сред които това в Хасково, заради лоши финансови показатели, съобщи още регионалният министър.

------------------

Русия все още не е подписала меморандума за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, каза вчера Церовски. По този повод българският посланик в Москва Илиян Василев ще се срещне с представители на руските институции. Меморандумът предвижда България, Русия и Гърция да имат по 33 на сто участие в консорциума. Ако се запази схемата за създаване на българското дружество, при която "златната акция" има номинал от хиляда лева, държавата няма да има право на решаващ глас в общото събрание, твърди Церовски. Предстоят преговори, на които ще се определят условията за участието в дружеството на десетте компании и на държавата. Втора седмица регионалният министър внася предложение в кабинета за учредяването на българско търговско дружество, което ще участва в тристранния консорциум по изграждането на петропоровода. Една от причините за неприемането на решението от правителството е, че някои от министрите са поискали да разгледат допълнително проектоустава на дружеството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK