Разузнаването остава без титуляр за неопределено време

Правителството отложи за неопределено време избора на титуляр за директорския пост на Националната разузнавателна служба (НРС), след като го обвърза с приемането на специален закон за службата. В четвъртък кабинетът гласува да предложи на президента освобождаването от поста на генерал Димо Гяуров и назначаването на негово място на полковник Кирчо Киров като временно изпълняващ длъжността. Досега Киров беше директор на "Териториално разузнаване" в НРС. За негов заместник беше предложен Людмил Ангелов, също сегашен служител на разузнаването. "Няма никаква пречка тези хора да бъдат възприети от партньорите ни и цялата разузнавателна общност", каза военният министър Николай Свинаров.

Според Свинаров титуляр на НРС ще бъде назначен след приемането на Закон за НРС, което щяло да стане през март. Сега се работело по няколко проекта - на Димо Гяуров, на бившия шеф на службата генерал Бриго Аспарухов и на специална работна група. Депутати от мнозинството обаче са скептично настроени, че текстовете ще бъдат приети скоро. Те смятат, че специализираният закон ще бъде гласуван едва след бъдещия закон за националната сигурност, чието написване пък се отлага вече повече от година.

Министърът на отбраната отказа да съобщи вчера мотивите за смяната на разузнавач №1. Пред "Дневник" генерал Гяуров обясни, че също не знае по какви причини го сменят. "Не виждам нищо неестествено. Вече почти шест години съм на този пост и е съвсем нормално някой ден тази смяна да стане", каза Гяуров. Той обаче не пожела да коментира съвпадението между освобождаването му и кризата с Ирак. По думите на военния министър Гяуров ще остане на кадрова военна служба. Близки до генерала пък обвързаха бъдещето му с дипломатически пост.


--------

Опозицията прие спокойно смяната на шефа на разузнаването. Заместник-председателят на СДС Екатерина Михайлова заяви, че ОДС оценява работата на Гяуров като излючително добра. Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че не знае за връзката на роднини на Киров с БСП, въпреки че според социалисти братът на разузнавача - Володя Киров, е член на Висшия съвет на партията, а синът му - заместник-председател на софийската организация на социалистическата младеж.

Междувременно в интервю за "24 часа" отпадналият от надпреварата за поста о.з. генерал Бриго Аспарухов отправи директни обвинения към американския посланик у нас Джеймс Пардю, че е действал срещу избора му. Аспарухов дори заплаши дипломата, припомняйки скандала около Охридското споразумение през 2001 година, когато по искане на Македония САЩ оттеглиха тогавашния си специален пратеник Пардю от страната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK