Депутатите разглеждат промени в Семейния кодекс

Общинската служба за социално подпомагане да води регистър на деца, които могат да бъдат осиновени. Това предвиждат приети на първо четене от парламента промени в Семейния кодекс.

Кандидат-осиновител, който е получил разрешение за осиновяване, да се включва в регистър от общинската служба, предвижда законопроектът. С измененията се въвежда изискване осиновяващият да е най-малко с 15 години по-възрастен от осиновявания, като максималната разлика във възрастта между осиновяващия и осиновявания не може да надхвърля 45 години.

Промените предвиждат създаването на съвети по осиновяване към общинските служби за социално подпомагане в административните центрове. Тези съвети ще определят подходящите кандидат-осиновители за всяко дете, включено в съответния регистър.


Законопроектът въвежда забрана даването и оттеглянето на съгласие за осиновяване да се обвързва с материална облага. Отпада правото на осиновяващия да иска прекратяване на осиновяването при тежко провинение на осиновения или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между тях.

С промените в Семейния кодекс се въвежда правило чужденец да може да осиновява дете - български гражданин, само ако то е навършило една година. Осиновявания преди тази възраст са допустими само по здравословни причини или други важни обстоятелства, ако това е в изключителен интерес на детето.

Според законопроекта правилата за припознаване не се прилагат в случаите, когато чужденец желае да припознае дете-български гражданин. Уреждат се и правомощията на Министерството на правосъдието при международните осиновявания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK