НИКМИ ще строи ВИП квартал в София

Строителната компания НИКМИ ще изгради ВИП квартал в местността Камбаните в София, съобщи Ирен Станева, шеф на отдел "Продажби" в дружеството. Инвестицията се оценява на около 8 млн. евро.

Селището ще се строи върху 100 декара, които са собственост на НИКМИ. Предвижда се да бъдат изградени около стотина еднофамилни къщи, всяка със собствен двор. Постройките ще бъдат три типа - самостоятелни, къщи близнак и пет, залепени една до друга. Всеки дом ще бъде с не по-малко от 200 квадратни метра разгърната застроена площ и ще разполага със самостоятелен двор от 450 кв. м. ВИП кварталът ще има собствена инфраструктура. Ще се построят ресторант, търговски център, тенис кортове, басейн, улици, детски площадки. Селището ще бъде оградено и ще има денонощна охрана.

Строителството на селището ще започне през пролетта и по план трябва да приключи в срок от две години.


Все още не са уточнени цените, по-които ще се продават къщите, но при всички случаи те няма да бъдат под 600 евро на кв. м, каза Ирен Станева. По думите й интересът към луксозния квартал е много голям. Вече имаме поръчка от американското посолство за трийсетина къщи, уточни Ирен Станева.

Строителството на подобни селища във вилните райони на столицата се очертава като трайна тенденция, коментира главният архитект на София Стоян Янев. По думите му освен в района на Камбаните в момента се организира строежът на такива комплекси в Симеоново и Банкя. Инвеститорите са български компании. Този вид строителство е много популярен в Европа и в момента набира скорост и у нас. Той дава големи предимства при организирането на инфраструктурата. Освен това е по-икономичен и се решават единно архитектурните въпроси на крайградските райони.

----------

Луксозната сграда на столичната улица "Гурко" 1 няма да бъде бизнес център, а хотел. Това е решил собственикът на имота строителната компания НИКМИ. Най-вероятно четиризвездният грандхотел ще се казва "София". Очакванията на собствениците са той да отвори врати до края на годината. В момента върви вътрешното преустройство на сградата. Луксозният хотел е на девет етажа. На две нива под земята има паркинг за 50 автомобила. Старата сграда, в която се помещаваше градската библиотека, беше взривена през май 1994 г. по времето на тогавашния кмет Александър Янчулев. Миналата година Столична община продаде своя дял от 34% на строителната компания за 3.2 млн. лв. и така НИКМИ стана едноличен собственик на имота.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK