Следовател: Не взех подкуп, а обезщетение

Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда свали имунитета на столичния следовател Стефан Стефанов. Той беше задържан при акция на НСБОП, докато получава 1500 долара подкуп от бизнесмена Мартин Мишев, когото разследвал за измама. Магистратите са гласували единодушно да започне разследване срещу Стефанов и да бъде отстранен от работа.

Преди да вземат решение, членовете на ВСС изслушаха обясненията на следователя. Той разказал, че доларите не са били подкуп, а обезщетение, което трябвало да предаде на гражданите, пострадали от Мишев. Общо измамникът дължи 30 000 долара на хора, които са му платили за фалшиви екскурзии в чужбина. Според Марио Стоянов от Върховната касационна прокуратура Стефанов е поискал от Мишев 4000 долара, за да прекрати следствието срещу него и е заловен, докато е получавал първия транш от сумата. Той обясни пред съвета, че разполага със записи от разговори между следователя и Мишев, както и със снимки на следите, които са оставили белязаните банкноти по ръцете на Стефанов, разказа говорителят на ВСС Светла Иванова. Магистратите са приели, че това са неоспорими данни, че следователят е извършил престъпление, и затова са постановили да започне предварително изпълнение на решението им за свалянето на имунитета му.

"Това означава, че дори следователят да обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд, разследването срещу него няма да спре", обясни Иванова. Началникът на Столичната следствена служба Здравко Йорданов също е разговарял с членовете на съвета. Той обяснил, че е изненадан от поведението на подчинения си, за когото имал добро мнение и му възлагал отговорни дела.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK